Dispepsie (indigestie)


Abdomen | Gastroenterologie | Dispepsie (indigestie) (Disease)


Dispepsia este caracterizata printr-un vag sentiment de disconfort epigastric dupa masa. Exista un sentiment inconfortabil de plenitudine, arsuri la stomac, balonare, si greata.

Dispepsia nu este o conditie distincta, dar acesta poate fi un semn de o tulburare intestinale. Termenul dispepsie este adesea folosit pentru aceste simptome atunci cand acestea nu sunt tipice unei boli bine descrise (de exemplu, reflux gastro-intestinale), precum nici cauza nu este clara. Dupa ce cauza unor simptome a fost determinata, termenul de dispepsie este de obicei eliminat in favoarea unui diagnostic mai specific.

Cauze

Simptomele caracteristice ale dispepsie sunt durere in etajul abdominal superior, balonare, satietate si sensibilitate la palparea. Dureri agravate de efort si asociate cu greata si transpiratie pot indica, de asemenea, angina pectorala. Ocazional, simptomele dispeptice sunt cauzate de medicamente, cum ar fi antagonisti de calciu (utilizate pentru angina pectorala sau hipertensiune arteriala), nitrati (utilizate pentru angina pectorala), teofilina (folosita pentru boli pulmonare cronice), bifosfonati, corticosteroizi si medicamente non-steroidale anti-inflamatorii, utilizate ca analgezice).

Prezenta hemoragiilor gastro-intestinale (varsaturi care contin sange), dificultati la inghitire, pierderea poftei de mancare, scaderea in greutate neintentionata, varsaturi abdominale tumefiere si persistente sunt sugestive bolii ulcer peptic sau tumorilor maligne, care ar necesita investigatii urgente. Bacteria Helicobacter pilor este adesea gasita la acele persoane care sufera de ulcer duodenal sau gastric. Investigarea indigestiei recurente ar trebui sa excluda aceste cauze posibile.

Diagnostic si Tratament

Diagnosticul include mai multe teste, cum ar fi: endoscopie, studiu de tranzit gastro-intestinal, test gastric, manometrie gastroduodenala, sau teste pentru Helicobacter pylori (H. pylori) in stomac.

Tratamentul depinde de tipul de tulburare digestiva care este cauza dispepsiei. Tratamentul presupune de obicei o combinatie de modificari stilul de viata si comportamentul, si medicamente.

...