Emfizem


Piept | Pneumologie | Emfizem (Disease)


Emfizemul, de obicei, se refera la o boala progresiva pe termen lung a plamanilor care cauzeaza dificultati de respiratie in primul rand.

Emfizemul subcutanat se refera la o conditie atunci cand gaz de aer este prezent in stratul subcutanat al pielii.

Simptomele de emfizem includ:

(1) Respiratie la efort, in cele din urma lipsa de aer tot timpul

(2) Susceptibilitatea la infectii in piept

(3) sputa produsa cu bronsita cronica

(4) Tusea

(5) Oboseala

(6) Extinderea cutiei toracice, datorita expansiunii plamanilor

(7) Cianoza, sau o tenta albastra a pielii din cauza lipsei de oxigen.

Cauze si factori de risc

Fumatul este cea mai frecventa cauza de emfizem, precum si riscul de emfizem creste daca mai fumezi. Rar, nefumatori dezvolta emfizem ca urmare a unui deficit mostenit de alfa-1 antitripsina, o proteina produsa de ficat, care ajuta la protejarea tesutului pulmonar. Factorii de risc care pot creste riscul de emfizem includ expunerea la fumul pasiv, fum chimic, praf, si poluarea aerului.

Multe persoane cu emfizem au, de asemenea, bronsita cronica (caracterizata printr-o tuse cronica si productiva). O combinatie a doua boli pulmonare este denumita in mod obisnuit boala pulmonara obstructiva cronica.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul pentru emfizem include renuntarea la fumat, terapie, bronhodilatatoare, medicamente anti-inflamatorii, si reabilitarea pulmonara pentru a imbunatati dificultatile de respiratie, cu tuse si exercitii de respiratie. Practici sanatoase de viata, cum ar fi spalatul pe maini bine, exercitii fizice regulate, evitarea iritantilor respiratorii si de aer rece, si abtinerea de la fumat, pot incetini progresia bolii si reduce riscul de complicatii.

...