Cancer endometrial (cancer al uterului)


Pelvis/Bazin | Oncologie | Cancer endometrial (cancer al uterului) (Disease)


Cancerul endometrial poate fi uneori mentionat ca si cancer uterin. Cu toate acestea, diferite tipuri de cancer se pot dezvolta nu numai de la endometru in sine, ci, de asemenea, de la alte tesuturi ale uterului, inclusiv a cancerului de col uterin, sarcom de miometrul, si boala trofoblastica.

Semne si simptome ale cancerului endometrial:

(1) sangerare vaginala si / sau spotting la femeile in postmenopauza.

(2) metroragii, perioadele menstruale anormale.

(3) sangerari intre menstruatiile normale la femeile aflate in premenopauza, cu varsta peste 40: episoade extrem de lungi, abundente, sau frecvente de sangerare (pot indica modificari precanceroase).

(4) Anemia, provocata de pierderea cronica de sange. (Acest lucru se poate produce daca femeia a ignorat simptomele prelungite sau frecvente de sangerari menstruale anormale. )

(5) dureri abdominale mai mici sau crampe pelviene.

(6) secretie subtire alba sau incolora la femeile aflate la menopauza.

Cauze si factori de risc

In ceea ce priveste cele mai multe din cazurile de cancer nu este o cauza clara de cancer endometrial.

Cancerul endometrial apare cel mai frecvent la femeile cu varste cuprinse intre 55 si 70 de ani. Aceasta reprezinta aproximativ 6% de cancer la femei. Femeile cu risc ridicat de cancer endometrial sunt cele care sunt obeze, care au putini copii sau deloc, care au inceput menstruatia la o varsta frageda, care a avut o menopauza tardiva, si femeile de statutul socio-economic ridicat. Se crede ca cei mai multi dintre acesti factori de risc sunt legati de hormoni, estrogen in special in exces.

Diagnostic si Tratament

O aspiratie de endometru, biopsie endometriala, si / sau dilatarea si chiuretajul este efectuat pentru a identifica celulele canceroase. CT sau RMN pot fi efectuate pentru a determina extinderea bolii.

Tratamentul pentru cancer uterin poate include histerectomie, sau interventii chirurgicale pentru a elimina uterul, salpingo-ovarectomie, sau interventii chirurgicale pentru a elimina trompele uterine si ovarele, radioterapie, terapie cu hormoni si chimioterapie.

...