Intubaţie endotraheală (tub de respiraţie)


Piept | Pneumologie | Intubaţie endotraheală (tub de respiraţie) (Disease)


Intubatia endotraheala este o procedura in care un tub de respiratie este introdus in trahee, prin gura sau nas. Odata ce tubul este la locul potrivit, efortul respirator este completat sau preluat de catre un aparat. Pacientii au de obicei o durere in gat, dupa procedura.

Tubul care este folosit astazi este, de obicei, un tub flexibil de plastic. Acesta se numeste un tub endotraheal, deoarece acesta este strecurat in trahee.

Calea cea mai utilizata pe scara larga este orotraheala, in care un tub endotraheal este trecut prin gura si aparatele vocal in trahee. Intr-o procedura nazo-traheala, un tub endotraheal este trecut prin nas si aparatul vocal in trahee. Alte metode de intubare implica interventii chirurgicale si includ cricotirotomia (folosit aproape exclusiv in situatii de urgenta) si traheotomia, folosite in principal in situatiile in care e nevoie de sprijin prelungit a cailor respiratorii este; metodele chirurgicale sunt, de asemenea, utilizate in situatii de urgenta, atunci cand intubatia endotraheala conventionala nu este posibila.

Cauze si factori de risc

Tubul endotraheal serveste ca un pasaj deschis prin caile respiratorii superioare. Scopul intubatiei endotraheale este de a permite aerului sa treaca liber in si din plamani, pentru a ventila plamanii. Tubul endotraheal poate fi conectat la aparate de ventilatie pentru a oferi respiratia artificiala. Acest lucru poate ajuta atunci cand un pacient este inconstient si prin mentinerea permeabilitatii cailor respiratorii, mai ales in timpul interventiei chirurgicale. Acesta este adesea folosit atunci cand pacientii sunt in stare critica si nu isi pot mentine functia respiratorie adecvata pentru a raspunde nevoilor lor.

Diagnostic si Tratament

Uneori se face raxe X pentru a confirma plasamentul. In cazul in care intubatia se face pentru o operatiune un nu se face, dar continutul de dioxid de carbon si oxigen este urmarit indeaproape pentru a se asigura ca tubul este plasat corect.

...