Entamoeba histolytica


Abdomen | Gastroenterologie | Entamoeba histolytica (Disease)


Entamoeba histolytica este un protozoar parazit anaerob, parte din genul Entamoeba. Infecteaza cu precadere oameni si alte primate, E. histolytica este estimat ca infecteaza circa 50 milioane de oameni din intreaga lume. Anterior, se credea ca 10% din populatia lumii a fost infectata, dar aceste cifre sunt precedeaza recunoasterea faptului ca cel putin 90% din aceste infectii au fost cauzate de o a doua specie, E. dispar. Mamifere, cum ar fi cainii si pisicile pot fi infectate tranzitor, dar nu sunt considerate ca ar contribui in mod semnificativ la transmisie.

O infectie de parazit Entamoeba histolytica, poate provoca inflamatii ale intestinului. O persoana cu amoebiaza extraintestinala are o infectie cu acest parazit in tesuturile din afara intestinelor. Ficatul este locul cel mai comun pentru infectie. Cele mai multe cazuri sunt tratate cu succes cu antibiotice.

Amoebiaza cel mai frecvent afecteaza tineri si adultii de varsta mijlocie.

Simptomele de infectie hepatica de amoebiaza extraintestinala includ dureri abdominale in partea dreapta superioara, febra, frisoane, icter, pierderea poftei de mancare, oboseala, transpiratie excesiva, si pierderea in greutate. Simptomele de infectie pulmonara si de amoebiaza extraintestinala includ tuse productiva, dureri in piept, congestie in piept, dificultati de respiratie.

Cauze si factori de risc

Transmiterea are loc prin ingerarea de chisturi in alimente contaminate sau apa, sau prin contact cu o persoana afectata. Amoebiaza este o cauza de diaree in randul calatorilor in tarile in curs de dezvoltare. Aceasta este cauzata de un parazit cunoscut sub numele de Entamoeba histolytica care infecteaza intestinul.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul pentru amoebiaza extraintestinala include medicamente pentru durere, medicamente pentru a controla greata, antibiotice, si acetaminofen sau medicamente anti-inflamatorii nonsteroidale pentru tratamentul durerii si controlul febrei. Chirurgia poate fi necesara pentru a trata un abces hepatic.

...