Enurezis (incontinenţă urinară)


Pelvis/Bazin | Pediatrie | Enurezis (incontinenţă urinară) (Disease)


Incontinenta urinara (enurezis) este termenul medical pentru incapacitatea de a controla mictiunea.

Cauze si factori de risc

Incontinenta este urinarea accidentala sau intentionata la copiii care sunt la o varsta la care acestia ar trebui sa fie in masura sa aiba controlul asupra vezicii. Fetele obtine, de obicei, inainte controlul vezicii urinare fata de baieti.

Mai rar incontinenta urinara poate fi un semn de alte tulburari, cum ar fi: infectii ale tractului urinar (infectie a vezicii urinare), diabet zaharat, constipatie cronica, si o vezica urinara anormala sau tract urinar anormal. Ea apare la aproximativ 10% dintre copiii de peste 5 ani. Copiii care au avut control urinar initial apoi au dezvoltat aceasta tulburare pot suferi de un anumit stres de viata.

Diagnostic si Tratament

Incontinenta poate fi diagnosticat la fetele mai mari de varsta de 5 ani si la baieti, care sunt mai mari de 6 ani, care sunt in continuare cu probleme de control urinar. Exista diferite tipuri de Enurezis care pot aparea, inclusiv urmatoarele:

(1) enurezis diurn (in timpul umezirea zile)

(2) enurezis nocturn (in timpul noptii)

(3) enurezis primar (apare atunci cand copilul nu a insusit pe deplin formarea de toaleta)

(4) enurezis secundar (apare atunci cand copilul a avut o perioada de uscaciune, dar apoi a revenit cu perioade de incontinenta)

Cu reasigurarea si formare, de obicei, se rezolva de la sine. Cele mai multe se estompeaza natural. Exemple de ceea ce se poate intampla in timp sunt: cresterea capacitatii vezicii urinare, alarmele naturale ale corpului devin activate, hiperactivitatea vezicii urinare se linisteste, productia de ADH devine normala, copilul invata sa raspunda la semnalul organismului ca este timpul de a urina, evenimente stresante sau perioade trec.

Multi copii depasesc incontinenta natural (fara tratament), deoarece acestia cresc. Numarul de cazuri de incontinenta scade cu 15 la suta pentru fiecare an dupa varsta de 5 ani. ...