Supraexpunere la frig (hipotermie)


Cap | Medicină generală | Supraexpunere la frig (hipotermie) (Disease)


Expunerea la frig poate provoca o temperatura a corpului periculos de scazuta (hipotermie). Cei foarte batrani, foarte tineri, cei cu boli cronice, precum si in stare de ebrietate sunt cei mai sensibile. Uderea in timpul procesului creste rata de scadere a temperaturii corpului. Moartea poate rezulta din colaps cardiovascular.

Simptomele unei leziuni din cauza frigului depind de prejudiciu de baza. Simptomele variaza de la simptome de inghetare si degeraturi la simptome de hipotermie. Simptomele includ paloarea pielii, senzatie de amorteala a pielii, dureri de arsura a pielii, si suprafata pielii rece. Simptomele de degeraturi includ durere a pielii agravata si amorteala, inrosire a pielii, vezicule clare. Simptomele timpurii ale hipotermiei pot include oboseala, iritabilitate, judecata slaba, ameteli, senzatie de amorteala, piele palida, si frisoane.

Cauze si factori de risc

O persoana cu un traumatism datorat frigului are o temperatura anormal de scazuta sau o deteriorare a organismului, cauzate de expunerea la un mediu rece. Leziunile reci includ degeraturi si hipotermie.

Pe masura ce temperatura scade, organismul tine sangele departe de piele si expunerea la intemperii. Fluxul sanguin este crescut la organele vitale ale corpului, inclusiv inima, plamani, rinichi, si creier. Inima si creierul sunt mai sensibile la frig, precum si activitatea electrica in aceste organe incetineste, ca raspuns la frig. Daca temperatura corpului continua sa scada, organele incepe sa nu mai fuctioneze, si in cele din urma moartea se va produce.

Scaderea functiei cerebrale are loc in relatie directa cu scaderea temperaturii corpului. Functionarea creierului se opreste la o temperatura interna de 20º C.

Inima este supusa ritmurilor electrice anormale cu cat progreseaza hipotermia. Fibrilatia ventriculara, un ritm dezorganizat, in care inima nu este in masura de a pompa, poate sa apara la temperaturi de baza mai mici de 28º C. Acesta este un tip de stop cardiac.

Diagnostic si Tratament

Pacientul ar trebui sa fie eliminate din mediul rece si plasat intr-un adapost cald departe de vant. Imbracamintea umeda ar trebui sa fie eliminata si inlocuita cu un invelis cald, uscat, inclusiv acoperirea capului. Serviciile medicale de urgenta sunt necesare.

Reincalzirea pasiva cu haine groase intr-un mediu cald poate fi tot ceea ce este necesar pentru o persoana cu frisoane care este constienta. Reincalzirea activa poate fi luata in considerare pentru cei care sunt mai reci, care prezinta semne de confuzie, sau au alte afectiuni medicale care au nevoie de ingrijire. Fluide intravenoase, paturi incalzite, incalzire de aer si incalzire umidificata pot fi furnizate in spital. Reincalzirea de baza mai agresiva poate include infuzarea de lichide calde in stomac sau vezica urinara, irigarea de solutii calde in piept sau cavitatea abdominala, si, in unele situatii, introducerea pacie...