Chist epidermoid

Piele | Dermatologie | Chist epidermoid (Disease)


Un chist epidermoid este un chist benign de obicei gasit pe piele. Chistul se dezvolta din tesutul ectodermal. Histologic, este format dintr-un strat subtire de epiteliu scuamos. Un chist epidermic (chist sebaceu) este un sac de material care arata ca branza. Se dezvolta atunci cand celulele pielii depoziteaza cheratina sub piele. Umflaturile sunt de obicei nedureroase sub piele si mobile. Ele pot deveni inflamate si infectate. Ele se gasesc pe tot corpul, inclusiv scrot.

Un chist sebaceu este un tip de chist care se formeaza in epiderma, stratul exterior al pielii. Se formeaza atunci cand o glanda sebacee, o glanda producatoare de seboree, in piele, devine blocata.

Cauze si factori de risc

Chisturile sebacee pot fi cauzate de traumatisme ale pielii, foliculi de par umflate, precum si un nivel ridicat de testosteron. Simptomul primar al unui chist sebaceu este un nodul nedureros sau o crescatura in piele. Chisturile sebacee sunt foarte frecvente. Ele nu sunt canceroase si nu sunt, in general, o afectiune grava.

Uneori, o persoana poate simti un chist atunci cand simte un nodul anormal. De exemplu, chisturile pielii sau tesuturilor de sub piele sunt de obicei vizibile. Chisturila la nivelul glandelor mamare (sanii), de asemenea, pot fi palpabil (ceea ce inseamna ca aveti posibilitatea sa le simti atunci cand examineaza zona cu degetele). Chisturile organelor interne, cum ar fi rinichii sau ficatul nu pot produce nici un simptom sau nu pot fi detectate de catre persoana afectata.

Diagnostic Tratament AMD

Aceste chisturi sunt de multe ori descoperite pentru prima data de studiile imagistice. Un chist epidermoid este de obicei eliminat printr-o incizie asupra chistului si indepartarea continutului. Apoi, peretele chistului intreg este separat de tesutul din jur si indepartat. Daca incizia este suficient de mare, ar putea avea nevoie sa fie suturat.

...You can connect with us directly at anytime

You can connect with us through any social network (LinkedIn, Facebook, X/Twitter) - or else Easy & Quick way to connect via email us at « contact@iValueHealth.NET ».