Virusul Epstein Barr


Gât | Otorinolaringologie | Virusul Epstein Barr (Disease)


Descriere

Virusul Epstein-Barr (EBV) este un virus din familia herpes, care este cel mai bine cunoscut ca mononucleoza infectioasa.

Simptomele infectiei Epstein Barr includ oboseala, slabiciune, febra, dureri de cap, dureri musculare, eruptii cutanate, dureri în gât, amigdalele umflate si umflarea ganglionilor de la nivelul gâtului. Alte simptome includ greata, varsaturi si dureri abdominale.

Cauze si factori de risc

EBV este caracterizat prin disconfort general si oboseala. Infectia cu EBV este comuna si este în mod normal, temporara si minora. Cu toate acestea, la unele persoane cu EBV pot declansa boli cronice, inclusiv sindroame limfoproliferative. Acesta este un pericol deosebit pentru persoanele cu un sistem imunitar compromis, inclusiv cei cu SIDA.

Virusul Epstein-Barr cauzeaza mononucleoza infectioasa. Aceasta afecteaza gura si gâtul, plamâni, ficat si sistemul limfatic. Ea apare cel mai frecvent cu varste cuprinse intre 10 si 35, iar simptomele pot mima amigdalita streptococica.

Diagnostic si tratament

Cei mai multi pacienti se recupera în termen de 2-4 saptamâni, fara medicatie.

Acetaminofen, antiinflamatoare medicamente (ibuprofen, naproxen) si o multime de fluide de baut sunt pilonul de tratament. Nu exista nici un fel de anti-virale tratament disponibil.

Medicamente cu steroizi pot fi luate în considerare pentru pacientii cu simptome severe. Pacientii sunt rugati sa evite sporturile de contact pentru a preveni ruperea splinei.

...