Erizipel


Piele | Dermatologie | Erizipel (Disease)


Erizipelul este o infectie care poate aparea in orice parte a pielii, inclusiv fata, brate, degete, picioare si degetele de la picioare, dar ea tinde sa favorizeze extremitatile. Tesutul adipos este cel mai susceptibil la infectii, de obicei, si zone faciale din jurul ochilor, urechilor, si obrajii.

Pacientii de obicei dezvolta simptome precum febra mare, tremuraturi, frisoane, oboseala, dureri de cap, varsaturi, si boli generale in termen de 48 de ore de la infectia initiala. Leziune cutanata eritematoasa se largeste rapid si are o margine delimitata brusc ridicata. Apare ca o eruptie cutanata rosie, umflata, calda, calita si dureroaa, cu o consistenta asemanatoare cu a unei coji de portocala. Infectii mai severe pot duce la vezicule, bule, si petesii, cu necroza pielii posibila. Ganglionii limfatici pot fi umflati, iar limfedemul poate sa apara. Ocazional, o dunga rosie de extindere la nodul limfatic poate fi vazuta.

Cauze si factori de risc

Erizipelul este o infectie cauzata de bacterii Streptococcus de grup A care implica pielea. Ea poate afecta copii si adulti. O taietura in piele, probleme de drenaj limfatic, si ulcere cutanate cresc riscul de infectie. 20% din cazuri implica fata.

Aceasta boala este cel mai frecvent in randul persoanelor in varsta, sugari, si copii. Persoanele cu deficit imun, diabet zaharat, alcoolism, ulceratii ale pielii, infectii fungice si drenaj limfatic afectat (de exemplu, dupa mastectomie, chirurgie pelvina, by-pass) sunt, de asemenea, un risc crescut.

Infectii repetate a extremitatilor pot duce la umflare cronica (limfadenita).

Diagnostic si Tratament

Terapia depinde de severitatea bolii. Unii pacienti pot fi tratati cu antibiotice pe cale orala ca ambulatoriu, in timp ce altii au nevoie de medicamente intravenoase si monitorizare apropiate. Medicamentele utilizate in mod obisnuit includ: penicilina, cephelexin (Keflex), azithromcin (Z-Pac), sau eritromicina. ...