Stricturi esofagiene


Gât | Gastroenterologie | Stricturi esofagiene (Disease)


O persoana cu o strictura esofagiana are ingustarea anormala a unei sectiuni a esofagului. Ingustarea restrictioneaza fluxul de alimentare prin esofag. Stricturile esofagiene apar cel mai frecvent la cei care au esofagita de reflux. Cauzele stricturi esofagiene includ cancerul esofagian, GERD, infectii, si reactii adverse de medicamente.

Simptomele unei stricturi esofagiene includ dureri in piept dupa inghitire, dificultati la inghitire, incapacitatea de a inghiti alimente solide, varsaturi dupa inghitire, varsaturi si alimente nedigerate.

Cauze si factori de risc

Poate fi cauzata de sau asociate cu boala de reflux gastroesofagian, esofagita (inflamatia esofagului), sfincter esofagian inferior disfunctional, motilitate dezordonata, ingestie de lesie, sau o hernie hiatala. Stricturile se pot forma dupa interventia chirurgicala esofagiana si alte tratamente, cum ar fi terapia cu laser sau terapie fotodinamica. In timp ce zona se vindeca se formeaza o cicatrice, cauzand tesutul sa traga si strange, ceea ce duce la dificultati la inghitire.

Diagnostic si Tratament

Mai multe proceduri sunt disponibile pentru intindere (dilatarea) de stricturi, fara a fi nevoie sa se recurga la chirurgie. O procedura presupune plasarea unui balon dezumflat peste strictura, la endoscopie. Balonul este apoi umflat, deschizand astfel ingustarea cauzata de stricturii. O alta metoda implica inserarea dilatatoarelor conice de dimensiuni diferite, prin gura si esofag pentru a dilata stricturii.

...