Varice esofagiene


Abdomen | Gastroenterologie | Varice esofagiene (Disease)


Descriere

Varicele esofagiene (sau varice esofagiene) sunt extrem de dilatate sub-mucoase vene în treimea inferioara a esofagului. Ele sunt cel mai adesea o consecinta a hipertensiunii portale; pacientii cu varice esofagiene au o tendinta puternica de a dezvolta sângerare.

Simptomele includ varsaturi cu sânge, varsaturi cafea macinat, dureri în piept, probleme de respiratie, senzatie de lesin, scaune negre (melena), oboseala. Pierderea de sânge cronica poate provoca simptome de anemie.

Cauze si factori de risc

Varicele esofagiene sunt de obicei cauzate de insuficienta hepatica, ciroza, sau alte conditii care duce la reducerea fluxului de sange prin ficat. Acest lucru face ca sângele sa ramana in vene in esofag si stomac formarea varicelor. Extinderea face ca peretii venelor sa se intinda si sa devina fragili. Sângerare gastro-intestinala severa poate sa apara în cazul rupturii venelor.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul pentru varice esofagiene presupune reducerea riscului de sângerare din varice. Tratamentul pentru varice esofagiene include evitarea alcoolului, medicamente pentru a reduce riscul de sângerare, precum si proceduri chirurgicale pentru a opri sangerarea varicelor esofagiene.

În caz de sângerare refractar, tamponada balon cu Sengstaken-Blakemore poate fi necesara, de obicei, ca o punte pentru a promova endoscopie sau tratamentul cauza principala de sângerare (de obicei hipertensiune portala). Metodele de tratare a hipertensiunii portale includ: transjugular intrahepatic sunt portosystemic (TIPS), sau a unei proceduri distal shunt splenorenal sau un transplant de ficat.

Suplimentele alimentare nu este necesara în cazul în care pacientul nu manânca timp de patru zile sau mai putin.

...