Esofagită (inflamaţia esofagului)


Gât | Gastroenterologie | Esofagită (inflamaţia esofagului) (Disease)


Esofagita este o inflamatie a mucoasei esofagului. Esofagul este tubul care uneste cavitatea bucala la stomac. Aceasta inflamatie poate fi infectie, iritatie datorata refluxului de acid, sau alti iritanti. Simptomele pot include: arsuri la stomac (durere in piept / abdomen si poate radia la gat / maxilar), greata, agravarea simptomelor postprandiale; simptome pot fi ameliorate cu anatacide.

Forme de esofagita infectioase sunt de obicei observate la persoanele imunocompromise. Tipurile includ:

(1) Candida (candidoza esofagiana)

(2) virale: herpes simplex (esofagita herpetica), virusul citomegalic

Cauze si factori de risc

Cea mai frecventa cauza este refluxul lichidului acid din stomac - un sindrom numit GERD (boala de reflux gastroesofagian). Acesta poate fi acuta sau cronica. Esofagita acuta poate fi catarala sau flegmonoasa, intrucat esofagita cronica poate fi hipertrofica sau atrofica.

Diagnostic si Tratament

Endoscopia poate fi folosita pentru a distinge aceste conditii.

Tratamentul pentru esofagita va depinde de cauza care sta la baza a bolii, dar medicamente, cum ar fi inhibitorii de pompa de protoni si antagonistii receptorilor H2, care reduc acizii din stomac, sunt pilonul de tratament. In cazul in care esofagita este cauzata de o infectie virala sau fungica, tratamentul va consta in medicamente antivirale sau antifungice.

...