Tremor esenţial (benign)


Mâini | Medicină generală | Tremor esenţial (benign) (Disease)


O persoana cu sindromul de tremor esential (sau benign) are o activitate musculara ritmica, care afecteaza in principal mainile, capul, si vocea. Debutul tremorului de obicei, incepe la varsta de mijloc. Tremorul esential tinde sa creasca cu miscarea voluntara.

Tremorul poate sa apara, de asemenea, in cap (gat), maxilar si voce, precum si alte regiuni ale corpului, cu modelul general in care tremorul incepe in brate si apoi se extinde la aceste alte regiuni. Femeile au mai multe sanse de a dezvolta tremorul la cap decat barbati. Alte tipuri de tremor pot sa apara, de asemenea, inclusiv tremor postural al bratelor intinse, tremor intentionat a bratelor si tremor de repaus in brate.

Cauze si factori de risc

Cauza sindromului tremorului esential benigneste necunoscut, desi mai mult de jumatate din cazuri sunt mostenite. Tremorul se agraveaza de obicei, atunci cand mainile sunt folosite (tremor cinetic), si se reduce in mod semnificativ sau opreste cu totul atunci cand mainile se odihnesc. Pentru unii oameni, starea se agraveaza in cazul in care adopta anumite pozitii ale corpului (tremor postural).

Tremorul esential, in general se prezinta ca un tremur ritmic (4-12 Hz), care este prezent doar atunci cand muschiul afectat exercita un efort (cu alte cuvinte, nu este prezent in repaus). Orice fel de stres fizic sau mental vor avea tendinta de a agrava tremorul, creand de multe ori impresia falsa ca tremorul este de origine psihosomatic.

Diagnostic si Tratament

Terapia depinde de gravitsatea simptomelor si unii pacienti nu necesita tratament. Medicamentele utilizate pentru a reduce simptomele includ: beta-blocante (propranolol / Inderal), medicamente anti-sechestru (primidona / Mysoline, gabapentina / Neurontin, topiramat / Topamax), benzodiazepine (diazepam / Valium, aprazolam / Xanax), si injectii cu Botox. Rareori neurochirurgia este necesara pentru simptome severe.

...