Paralizie a nervului facial


Față | Neurologie | Paralizie a nervului facial (Disease)


Descriere

Paralizia nervului facial este o problema comuna, care implica paralizia unor structuri inervate de nerv facial. Calea nervului facial este lunga si relativ complicata, si astfel exista o serie de cauze care pot duce la paralizia nervului facial. Cea mai comuna este paralizia lui Bell, o boala idiopatica, care poate fi diagnosticata numai prin excludere. Uneori, simptomele sunt recurente si rareori slabiciunea persista timp de o viata. Cauza acestei tulburari este considerata a fi o infectie virala (herpes simplex sau herpes zoster, Ebstein Barr sau citomegalovirus).

Simptomele comune de paralizie Bell includ incapacitatea de a zâmbi pe de o parte, incapacitatea de a închide ochii, pe de o parte, si incapacitatea de a ridica spranceana, pe de o parte. Alte simptome pot include dureri de ochi, salivare, precum si sensibilitate crescuta la zgomote puternice.

Cauze si factori de risc

Paralizia Bell este o inflamatie a nervului facial care rezulta într-un debut gradat sau brusc de paralizie sau slabiciune pe o parte a fetei. Boala apare cel mai frecvent la pacientii cu vârste cuprinse între 15 si 60 de ani. Majoritatea pacientilor experimenteaza o recuperare completa în 3 pâna la 6 luni. Paralizia Bell este de obicei o auto-limitare, nu pune viata in pericol, care remite spontan în termen de sase saptamâni. Incidenta este de 15-40 de cazuri noi la 100. 000 de persoane pe an.

Nu exista o vârsta predominanta sau predilectie rasiala; cu toate acestea, de 3 ori mai frecventa în timpul sarcinii si usor mai frecventa la femeile cu menstruatie. În general, incidenta creste cu avansarea de varsta.

Diagnostic si Tratament

Gasirea si tratarea cauzei (în cazul în care poate fi gasit), poate ameliora simptomele, în unele cazuri. Tulburarea poate disparea de la sine, în functie de gradul de severitate al leziunilor nervilor. Medicamentele puternice anti-inflamatorii (steroizi) pot fi utilizate în cazul în care este prins destul de devreme. Medicamentele pot fi folosite in combinatie cu un medicament antiviral numit aciclovir.

...