Platfus (picioare plate)


Laba piciorului | Ortopedie | Platfus (picioare plate) (Disease)


Picioare plate (de asemenea, numite picioare cu scobitura plantara sau platfus) este o referinta formala la o afectiune in care boltaa piciorului se prabuseste, cu toata talpa piciorului venind in contact complet sau aproape complet cu solul. La unele persoane (aproximativ 20-30% din populatia generala), bolta pur si simplu nu se dezvolta la singur picior (unilateral) sau la ambele picioare (bilateral).

Picioare plate au fost anterior un motiv de respindere pentru serviciile militare. Cu toate acestea, trei studii militare pe adulti asimptomatici, sugereaza ca persoanele cu picioarele plate asimptomatice, sunt cel putin la fel de tolerante la stres la nivelul piciorului ca si populatia cu grade diferite de bolta.

Cauze si factori de risc

Pentru o lunga perioada de timp, picioare plate au fost considerate a fi un semn de un picior slab dezvoltat sau structurat. Cu toate acestea, in ultimii ani, s-a constatat ca persoanele cu picioarele plate functioneaza in general bine si nu sunt multe probleme de picior, care sunt legate de platfus.

Piciorul plat este congenital, dar poate aparea si ca urmare a unui dezechilibru intre solicitare si rezistenta - platfusul dobandit, ori poate lua nastere ca urmare a modificarii arhitecturii osoase - platfusul posttraumatic.

Simptome a. durere - in ortostatim prelungit. Este localizata la nivelul maleolelor, mediotarsului si gambei si iradiaza in zona fesiera lombara. b. mers greoi c. tulburati vegetative locale: transpiratii, cianoza, edeme perimaleolare d. calozitati anormale la nivelul antepiciorului, incaltamintea deformata, cu uzura mai accentuata intern (proeminenta capului talusului si a navicularului, pe marginea interna) e. valgus calcanean

Diagnostic si Tratament

Terapia depinde de gradul de anormalitate si poate include: medicamente anti-inflamatorii nonsteroidale / AINS (ibuprofen, naproxen), medicamente pentru durere, cum ar fi acetaminofen, incaltaminte speciala, odihna, terapie fizica, si / sau interventii chirurgicale daca este platfusul sever sau datorat malformatiilor de oase.

...