Febră de origine necunoscută


General sau altele | Medicină de urgență | Febră de origine necunoscută (Disease)


Febra de origine necunoscuta se refera la o stare în care pacientul are o temperatura ridicata, dar, în ciuda investigatiilor de catre un medic nici o explicatie nu a fost gasita. Prezenta febrei peste 38. 3C, care apare si dispare, mai des de trei saptamâni fara o cauza specifica identificata pentru febra descrie febra cu cauza necunoscuta.

Cauze

Teste de diagnosticare pot adetermina cauza în majoritatea cazurilor de FON. Acesta poate fi legata de infectii, cum ar fi HIV sau alte infectii virale, cancer sau boli cronice, inflamatorii, cum ar fi sarcoidoza.

Tuberculoza extrapulmonara este cauza cea mai frecventa de FON. Hipotermia indusa de consumul de droguri, simptom unic al unei reactii adverse la medicamente, ar trebui sa fie întotdeauna luate în considerare. Granulomatoza diseminata, cum ar fi tuberculoza, histoplasmoza, Coccidioidomicoza, blastomicoza si sarcoidoza sunt, de asemenea, asociate cu FON. Limfoamele sunt cele mai frecvente cauze de FON la adulti.

Diagnostic si Tratament

Istoricul si examenul fizic vor fi efectuate. Testele de laborator si imagistica se vor face pentru a cauta sursa de infectie sau cauza inflamatorie a febrei.

Teste standard: CBC, CHEM 12, Lipaza, raze X, EKG.

Tratamentul include: antipiretice (paracetamol, ibuprofen), tratamentul cauzei subiacente cand a fost gasita, inclusiv antibiotice cu spectru larg, daca este necesar.

...