Febră Rocky Mountain


Piele | Medicină generală | Febră Rocky Mountain (Disease)


Febra Rocky Mountain ramane si astazi o boala infectioasa grava ce pune viata in pericol infectioase. In ciuda disponibilitatii de tratament eficace si progresele din domeniul ingrijirii medicale, aproximativ 3 la 5 % dintre pacientii care s-au imbolnavit cu febra Rocky Mountain mor din cauza infectiei.

Cu toate acestea, terapia cu antibiotice eficiente a redus dramatic numarul de decese. Inainte de descoperirea de tetraciclina si cloramfenicol in cursul anilor 1940, in jur de 30% din persoanele infectate cu R. rickettsii a murit.

Cele mai frecvente simptome ale febrei Rocky Mountain includ o eruptie rosie, febra, si dureri articulare. Eruptiile cutanate incepe pe incheietura mainii si glezne, iar apoi se extind la trunchi. Simptomele pot include dureri de cap, dureri musculare, greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale, si oboseala. Simptomele de febra Rocky Mountain severa includ febra mare, dureri de cap agravarea, dureri de gat si rigiditate, somnolenta excesiva, confuzie, si convulsii.

Cauze si factori de risc

Febra Rocky Mountain este o boala cauzata de este cauzata de bacteria Rickettsia rickettsii. Bacteria se transmite la om prin muscatura de capuse infectate, si astfel boala este cel mai frecvent in lunile in care capusele sunt active, cum ar fi vara. Organismul este endemic in unele parti din America de Sud, de Nord, si Centrala, in special in sud-estul si sud-centrul Statelor Unite ale Americii.

Cazurile apar atunci cand capusa corespunzatoare vine in contact cu populatiile umane. Factorii de risc includ calatori intr-o zona cu o rata ridicata de FRM, mai ales in anotimpurile cand capusele sunt abundente, cum ar fi vara. Oamenii cu cel mai mare risc sunt cei care frecventeaza zonele impadurite sau campuri, cum ar fi drumetii sau cei care practica camping. Chiar si zonele urbane in aer liber prezinta un risc, cu toate acestea. Proprietarii de caini din zonele in care exista capusa cainelui american sunt de asemenea vizati. Caini achizitioneaza capuse in timp ce ies afara, iar aceste capuse pot fi transferate la om in timpul mangaierii sau altui tip de contact.

Diagnostic si Tratament

Boala este diagnosticata prin gasirea de titruri mari de anticorpi in sange sau prin observarea organismului sub un microscop in biopsii de piele special colorate.

Tratamentul de electie este doxiciclina (Vibramycin, Oracea, Adoxa, Atridox). Tratamentul prompt imbunatateste rata de supravietuire si reduce complicatiile.

...