Fibroadenoame mamare


Piept | Ginecologie | Fibroadenoame mamare (Disease)


Fibroadenomul mamar este compuse din bulgari de tesut fibros si glandular. Deoarece cancerul de san poate aparea de asemenea ca un nodul, medicii pot recomanda o mostra de tesut (biopsie) pentru a exclude cancerul la pacientii mai in varsta. Fibroadenomul este cea mai frecventa tumora benigna a glandei mamare la femeile tinere. De regula, acestea sunt sferice, mobile si cu suprafata neteda. Un formatiune mamara fixa poate fi diagnosticata ca tumoare maligna.

Cauze si factori de risc

Boala benigna de san este un termen care descrie o clasa mare de boli de san, care pot provoca noduli la san sau dureri de san, dar nu sunt cancer de san. Tipuri comune de boli benigne de san includ calcifieri de san, boala fibrochistica a sanului, fibroadenoame mamare, mastite, si papiloma intraductal.

Cazul tipic este prezenta unui nodul nedureros, ferm, solitar, mobil, in pieptul unei femei de varsta fertila.

Tumorile fibroepiteliale in randul barbatilor sunt foarte rare, si sunt in cea mai mare parte tumori filoide. Rapoarte extrem de rar, cazurile de fibroadenoma masculin exosta, cu toate acestea aceste cazuri pot fi asociate cu un tratament antiandrogen.

Diagnostic si Tratament

Diagnosticul de fibroadenoame se face prin biopsie. Tratamentul poate implica indepartarea chirurgicala. Fibroadenoamele sunt rare la femeile aflate la menopauza.

...