Boală fibrochistică mamară


Piept | Ginecologie | Boală fibrochistică mamară (Disease)


Descriere

Modificari fibrochistice mamare sau boala fibrochistica a sanului este o conditie de tesut mamar care afecteaza un procent estimat de 30-60% dintre femei. Acesta este caracterizat prin noduli san noncancerous în sân, care poate provoca, uneori, disconfort, de multe ori periodic referitoare la influentele hormonale din ciclul menstrual.

Conditie este foarte comuna si benigna, ceea ce înseamna ca nu sunt sanii fibrochistice maligne (canceroase). Boala fibrochistica a sanului (FBD), acum denumite modificari fibrochistice sau starea fibrochistica a sanului, este cea mai frecventa cauza a sanilor neregulate la femei si afecteaza mai mult de 60% din femei. Conditie afecteaza în primul rând femeile cu varste cuprinse intre 30 si 50, precum si tinde sa devina mai putin de o problema dupa menopauza.

Simptomele bolii includ fibrochistica a sanului nodul mamar, piept de sensibilitate, dureri de piept si ca, de obicei, se agraveaza in timpul perioadelor menstruale.

Cauze si factori de risc

Factorul cel mai important care contribuie la starea fibrochistica a sanului este o femeie de variatie normala hormonale în timpul ciclului lunar. Multe dintre schimbarile hormonale apar ca trupul unei femei pregateste în fiecare luna pentru o posibila sarcina. Cel mai important dintre aceste hormoni sunt estrogenul si progesteronul. Acesti doi hormoni afecteaza în mod direct tesuturile mamare prin provocarea de celule sa creasca si sa se multiplice.

Stare fibrochistica a sanului este declarat a afecta în primul rând femeile si 30 de ani mai în vârsta. Motivul pentru aceasta este faptul ca starea rezultatele probabile dintr-un proces cumulativ de cicluri repetate lunare hormonale si acumulare de lichid, celule, si resturile celulare în sân. Procesul începe cu pubertate si continua prin menopauza. Dupa menopauza, soldul fibrochistica a sanului devine mai putin de o problema.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul bolii fibrochistica a sanului pot include sutien de sustinere, contraceptivele orale, danazol, diuretice, bromocriptina, vitamina A, si vitamina E.

...