Filarioză limfatică (elefantiazis)

Piele | Alergie şi Imunologie | Filarioză limfatică (elefantiazis) (Disease)


Filarioza limfatica este o afectiune a tarilor subdezvoltate din America de Sud, Africa Centrala, si Asia. Boala se raspandeste de la o persoana la alta prin intepaturi de tantar. Parazitii blocheaza sistemul limfaic (sistem care dreneaza limfa de la tesuturi in circulatia sanguina), cauzand acumularea limfei in tesuturi si umflarea consecutiva a acestora (limfedem).

Filarioza limfatica se manifesta prin pusee trecatoare de febra, insotite de dureri in ganglionii inghinali. Acestia cresc in volum (adenita), iar vasele limfatice iau forma de cordoane rosii si umflate sub piele (limfangita). in alte cazuri, bonavul emite urina alburie, din cauza unei fistule intre caile urinare si vasele limfatice, care antreneaza o emisie de chil in urina (chilurie). Puseele de adenita si de limfangita se continua timp de mai multi ani.

La inceput, cei mai multi oameni nu stiu ca au filariasis limfatic. Ei, de obicei, nu simt nici un simptom pana ce viermi adulti mor. Boala, de obicei, nu pune viata in pericol , dar se pot deteriora permanent sistemul limfatic si rinichii.

Majoritatea simptomelor ce se dezvolta la persoanele infestate se datoreaza blocajului sistemului limfatic de catre viermii adulti si substantelor secretate de acestia. Reactiile organismului la infestatie pot include episoade repetate de febra, frisoane, tremuraturi, transpiratii, cefalee, varsaturi si durere. De asemenea, pot fi prezente marirea in volum a nodulilor limfatici, umflarea zonei afectate, ulcere cutanate, dureri osoase si articulare, si dungi rosietice de-a lungul membrelor.

Cauze si factori de risc

Elefantizisul este cauzat in pricipal de 3 tipuri de viermi paraziti. Femelele tantar infectate introduc larvele parazitului in organismul oamenilor in timp ce sa hranesc cu sangele acestora. Larvele migreaza catre un canal limfatic, iar apoi se raspandesc in organism prin intermediul sistemului limfatic, pozitionandu-se de obicei in interiorul sau in apropierea nodulilor limfatici.

Diagnostic si Tratament

Testele de sange sunt singura modalitate de a diagnostica cu certitudine filarioza limfatica. Tratamentul consta in medicamente antiparazitare. Infectii cronice si daune limfatice pot aparea ocazional, si necesita interventii chirurgicale.

...You can connect with us directly at anytime

You can connect with us through any social network (LinkedIn, Facebook, X/Twitter) - or else Easy & Quick way to connect via email us at « contact@iValueHealth.NET ».