Fractură de deget


Mâini | Ortopedie | Fractură de deget (Disease)


O fractura este un os rupt. Multe tipuri de fracturi pot aparea la un deget, tipul este determinat de directia rupturii si daca piele a fost sau nu sfasiata de un os rupt de proiectat prin piele. Daca osul este proiectat prin piele, fractura este numit o fractura deschisa. O fractura inchisa este una in care oasele nu patrund prin piele. Mai mult, este posibil sa se rupa mai mult de un os intr-un deget. Acest tip de fractura este cunoscut ca o fractura omogenizata.

Cauze si factori de risc

Fracturile degetelor reprezinta aproximativ 10 la suta din toate fracturilor. Leziunile sportive sunt cele mai frecvente cauze de fracturi degetelor.

O fractura adevarat, de obicei, va fi dureroasa, dar un deget rupt poate avea inca o gama de miscare si durere surda, iar persoana poate fi in continuare capabila sa-l mute. De obicei, in termen de 5-10 minute, umflarea si invinetirea degetelor va avea loc si degetul va fi intepenit. Umflarea poate afecta si degetele adiacente.

Diagnostic si Tratament

Degetele sunt de obicei fracturate si tratamentul necesar depinde de severitatea fracturii. Daca osul rupt patrunde pielea (fractura deschisa) antibiotice vor fi necesare pentru a preveni o infectie a osului (osteomielita). Daca exista o pierdere de aliniere oasele vor fi puse la loc si fixate. Fracturile severe pot avea asociate leziuni ale tendoanelor, nervilor sau vaselor de sange. Uneori este nevoie de interventii chirurgicale pentru a realinia oasele si de a plasa un surub sau sarma pentru a stabiliza oasele in timp ce se vindeca.

...