Alergii alimentare


Gura | Alergie şi Imunologie | Alergii alimentare (Disease)


Unele persoane sunt sensibile la anumite alimente cum ar fi nuci, scoici si cereale. Simptomele de alergie alimentara pot include probleme respiratorii, tulburari de stomac si eruptii cutanate. Înainte de a avea o reactie alergica la alimente, o persoana sensibila trebuie sa fie expusa la produsele alimentare cel putin o data înainte. A doua oara cand persoana mananca alimente, simptomele alergice se întâmple. La acel moment, atunci când anticorpii IgE (imunoglobulina E) reactioneaza cu alimentele, sunt eliberate histaminele, care pot provoca urticarie, astm, mâncarime în gura, probleme de respiratie, dureri de stomac, varsaturi, sau diaree .

Proteinele din produsele alimentare sunt componentele alergice cele mai comune. Aceste tipuri de alergii apar atunci cand sistemul imunitar al organismului identifica gresit o proteina ca fiind daunatoare. Unele proteine sau fragmente de proteine sunt rezistente la digestie si cele care nu sunt defalcate în procesul digestiv sunt etichetate de imunoglobulina E (IgE). Aceste tag-uri pacalesc sistemul imunitar sa creada ca proteina este nociva. Sistemul imunitar, crezand ca organismul este atacat, declanseaza o reactie alergica. Aceste reactii pot varia de la usoare pâna la severe.

Toate simptomele de alergie alimentara apar în decurs de la câteva minute la o ora dupa consum. O alergie alimentara poate fi experimentata initial ca o mâncarime în gura si dificultati la înghitire si respiratie. Apoi, în timpul digestiei alimentelor în stomac si intestine, simptome cum ar fi greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale pot începe. De altfel, simptomele gastrointestinale ale alergiilor alimentare sunt cele care sunt cel mai adesea confundate cu simptome ale diferitelor tipuri de intoleranta alimentara.

Cauze si factori de risc

Alergiile alimentare sunt cauzate de un raspuns al sistemului imunitar sau o reactie chimica în organism. Unele alergii alimentare severe pot pune viata în pericol. Diagnosticul profesional este important, pentru ca alte afectiuni medicale pot împartati aceleasi simptome.

Diagnostic si Tratament

Cel mai bun tratament pentru alergiile alimentare este de a evita alimente care provoaca alergii. Atunci când acest lucru nu este posibil, o persoana poate folosi medicamente, cum ar fi antihistaminicele pentru reactiile usoare si medicamentele diantr-un kit de alergie pentru reactii adverse grave.

...