Rău de altitudine


General sau altele | Medicină generală | Rău de altitudine (Disease)


Raul acut de munte este o boala care poate afecta alpinisti, excursionisti, schiori, sau calatorii la mare altitudine. Simptomele variaza de la usoare pâna la a pune viata în pericol, si pot afecta sistemul nervos, plamanii, muschii, si inima. În cele mai multe cazuri, simptomele sunt usoare. Simptomele asociate în general cu rau de munte usoar pâna la moderat includ: dificultati de adormire, ameteli sau senzatie de lesin, oboseala, dureri de cap, pierderea poftei de mâncare, greata sau varsaturi, puls rapid (ritmul cardiac). Simptomele asociate în general cu rau de munte sever includ: modificari de culoare albastruie a pielii (cianoza), senzatie de apasare în piept sau congestie, confuzie, tuse cu sânge, incapacitatea de a merge în linie dreapta, sau sa mearga in general.

Cauze si factori de risc

La altitudini mari, cantitatea de oxigen din aer este redusa. Raul de altitudine este o tulburare care apare la mare altitudine, mai frecvent mai sus 2440 de metri.

O persoana are risc mai mare rau de munte în cazul în care: el sau ea traieste în apropierea marii sau a avut boala inainte.

Diagnostic si Tratament

Ascultarea in piept cu un stetoscop (ascultatie) releva sunete numite crepitante (raluri), în plamâni, care pot fi un semn de lichid în plamâni. De asemenea, raze X la piept x pot fi efectuate. Complicatiile includ: coma, lichid în plamâni (edem pulmonar), precum si umflarea creierului.

Principalul tratament pentru toate formele de rau de munte este coboararea la o altitudine mai mica, rapid si în conditii de siguranta. Nu ar trebui sa se continue alpinismul, daca se dezvolta simptome. Ar trebui sa se acorde oxigen suplimentar daca este disponibile.

...