Corp străin în rană


Piele | Medicină generală | Corp străin în rană (Disease)


O rana de piele care nu se vindeca, se vindeca lent sau se vindeca, dar tinde sa se repete este cunoscuta ca o rana cronica. Unele dintre numeroasele cauze ale ranilor cronice de piele (in curs de desfasurare) pot include traume, arsuri, cancer de piele, infectii sau conditiile care stau la baza medicala, cum ar fi diabetul zaharat. Ranile care au o lunga perioada de timp de vindecare au nevoie de ingrijire speciala.

Simptomele pot include infectarea plagii persistente, secretie de la rana, durere cronica, senzatia ca ceva este in rana.

Cauze si factori de risc

Un corp strain intr-o rana este un material strain intr-o taietura. Organismele cele mai frecvente sunt pietre, pietris, nisip, sticla, si lemn. In cazul in care corpul strain nu este eliminat o infectie a ranii poate avea loc. Cel mai bun mod de a preveni un corp strain intr-o rana este de a curata zona cu apa curenta. Medicul, de obicei, examineaza rana si incearca sa vizualizeze orice material, dupa ce rana a fost curatata.

Diagnostic si Tratament

Uneori, un CT este util in detectarea un corp strain.

Tratamentul pentru un corp strain existent in piele poate include ingrijirea plagilor, eliminarea corpului strain, reparatia ranii, antibiotice, si vaccinarea antitetanica. Chirurgia poate fi necesara, in scopul de a elimina corpul strain sau pentru a repara tesutul deteriorat. Daca nu exista o infectie asociata si corpul strain nu cauzeaza simptome, poate fi lasat in rana. Corpurile straine asociate cu o infectie sau durere vor fi indepartate chirurgical.

...