Gangrenă


Piele | Medicină generală | Gangrenă (Disease)


Gangrena este o conditie periculoasa si potential letala, care se intampla atunci cand fluxul de sange de la un grup mare de tesuturi este intrerupt. Acest lucru le face sa putrezeasca si sa moara. Desi gangrena transforma de multe ori pielea afectata in verzui-negru, cuvantul nu este legat de verde, ci mai degraba la starea in sine. Ea vine de la cuvintele grecesti si latine pentru un tesut putrezite.

Exista diferite tipuri de gangrena, cu simptome diferite, cum ar fi gangrena uscata, gangrena umeda, cangrena de gaz, cangrena interna si fasciita necrozanta. Optiunile de tratament includ debridare (sau, in cazuri severe, amputarea) din parti ale corpului afectate, antibiotice, chirurgie vasculara, terapie cu viermi, sau terapie cu oxigen hiperbaric.

Simptomele includ decolorarea pielii (albastru, rosu, bronz sau negru), secretie mirositoare, pierderea de senzatie, amorteala, durere, tumefiere, si aer sub piele. Alte simptome includ: confuzie, scaderea tensiunii arteriale, si febra. Multe alte simptome pot aparea in cazul in gangrena afecteaza un organ intern.

Cauze si factori de risc

Cauza comuna a gangrenei fie umede sau uscate este pierderea unei surse eficiente de sange local catre orice tesut. Pierderea de sange inseamna ca tesuturi sunt lipsite de aprovizionar cu oxigen, provocand astfel celulele din tesutul sa moara. Cele mai frecvente cauze ale pierderii alimentarii tesuturilor cu sange sunt infectii, traume, si boli care pot afecta vasele de sange (de obicei artere).

Diagnostic si Tratament

Tratamentul este de obicei debridarea chirurgicala, cu amputarea necesara in multe cazuri. Antibioticele singure nu sunt eficiente, deoarece acestea nu patrund suficient in muschii infectati. Un alt tratament este terapia cu oxigen hiperbaric. Acest tratament este utilizat pentru a trata gangrena gazoasa. Aceasta forma de tratament foloseste presiune sporita si continut crescut de oxigen. Rezultatul acestui tratament este de a permite sangelui sa efectueze mai mult oxigen, care ajuta la oprirea cresterii bacteriilor.

...