Gastrită (inflamarea stomacului)


Abdomen | Gastroenterologie | Gastrită (inflamarea stomacului) (Disease)


O persoana cu gastrita are inflamatie a mucoasei stomacale. Cel mai frecvent simptom de gastrita este arsura in partea superioara a abdomenului, care este mai severa atunci cand stomacul este gol.

Unele forme, inclusiv gastrita cronica atrofica, au fost asociate cu un risc crescut de cancer la stomac. Optiunile de tratament includ evitarea expunerii la iritanti cunoscuti si medicamente pentru a reduce cantitatea de sucuri gastrice.

Multe persoane cu gastrita nu prezinta simtome. Cu toate acestea, durerea abdominala centrala supeerioara este cel mai frecvent simptom, durerea poate fi anoasta, vaga, de arsura, roadere,s au ascutita. Durerea este, de obicei, situata in partea centrala superioara a abdomenului, dar poate aparea oriunde de la partea din stanga sus a abdomenului in jurul zonei de la spate.

Alte semne si simptome pot include:

(1) Greata

(2) Varsaturi (daca este prezenta, voma poate fi clara, verde sau galbena, cu urme de sange, sau complet sangeroasa, in functie de severitatea inflamatiei stomacului)

(3) eructatii

(4) Balonare

(5) Senzatie de plin dupa doar o muscatura de alimente

(6) Pierderea poftei de mancare

(7) scadere inexplicabila in greutate.

Cauze si factori de risc

Cauzele frecvente ale gastritei includ iritarea directa a mucoasei gastrice de alcool, cafeina, si medicamente. Gastrita severa poate duce la formarea unui ulcer la stomac.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul pentru gastrita include evitarea de substante care pot irita stomacul, cum ar fi aspirina, alcool si medicamente anti-inflamatorii nonsteroidale.

Alte masuri includ mese mici, mai frecvente, blocante de acid, antiacide, antibiotice, si inhibitori ai pompei de protoni.

...