Diabet gestational


Abdomen | Endocrinologie şi Metabolism | Diabet gestational (Disease)


Diabetul gestational (GDM) este o afectiune in care nivelul de glucoza este ridicat si alte simptome diabet zaharat apar in timpul sarcinii la o femeie care nu a fost anterior diagnosticat cu diabet zaharat. Toate simptomele dispar dupa nastere.

Diabetul gestational are cateva simptome si, in general, acesta este cel mai frecvent diagnosticat prin screening in timpul sarcinii. Testele de diagnosticare detecteaza niveluri ridicate de glucoza necorespunzator in probe de sange. Diabetul gestational afecteaza 3-10% din sarcini, in functie de populatia studiata, astfel incat poate fi un fenomen natural.

Simptomele comune ale diabetului gestational includ vedere incetosata, sete, oboseala crescuta si urinare frecventa. Alte simptome includ ameteli, lesin, dureri de cap, greata, varsaturi, crestere in greutate saraca in timpul sarcinii.

Cauze si factori de risc

Spre deosebire de diabet zaharat tip 1, diabetul gestational nu este cauzat de o lipsa de insulina, dar prin blocarea efectelor altor hormoni prin care insulina este produsa, o conditie mentionata ca rezistenta la insulina.

Ca si in cazul diabetului zaharat in timpul sarcinii, in general, copiii nascuti din mame cu diabet gestational sunt, de obicei, cu un risc crescut de probleme, cum ar fi fiind greutate mare pentru varsta gestationala (care poate duce la complicatii de nastere), hiperglicemie si icter. Diabetul gestational este o afectiune tratabila si femeile care au un control adecvat al glicemiei pot reduce in mod eficient aceste riscuri.

Diagnostic si Tratament

Scopul tratamentului este de a reduce riscurile de DZG pentru mama si copil.

Dovezi stiintifice incepe sa arate ca nivelurile de glucoza controlate pot duce la complicatii mai putin grave (cum ar fi macrosomia fetala) si calitatea vietii materne crescuta.

...