Hipertensiune gestatională


Piept | Cardiologie | Hipertensiune gestatională (Disease)


Hipertensiune arteriala gestationala este o forma de hipertensiune arteriala in timpul sarcinii. Ea apare la aproximativ 5 pana la 8 procente din toate sarcinile. Un alt tip de hipertensiune arteriala este hipertensiunea cronica - tensiune arteriala crescuta, care este prezenta inainte de a incepe sarcina.

Cauze si factori de risc

Hipertensiunea gestationala se poate dezvolta in preeclampsie. Aceasta conditie apare cel mai frecvent la femeile tinere, cu o prima sarcina. Este mai frecventa la sarcinile cu gemeni, la femeile de peste 35 de ani, la femeile cu hipertensiune arteriala cronica sau care au avut hipertensiune arteriala intr-o sarcina anterioara, la femeile afro-americane, precum si la femeile cu diabet zaharat. Cu tensiune arteriala ridicata, exista o crestere in rezistenta vaselor de sange.

Acest lucru poate impiedica fluxul de sange din multe sisteme de organe diferite ale mamei insarcinate, inclusiv ficatul, rinichii, creierul, uter, si placenta.

Exista si alte probleme care se pot dezvolta ca urmare a hipertensiunii gestationale. Desprinderea de placenta (dezlipire prematura a placentei din uter) poate sa apara in unele sarcini. Hipertensiunea gestationala poate duce, de asemenea, la probleme fetale, inclusiv restrictie de crestere intrauterina (crestere fetala slaba) si nasterea unui copil mort.

Diagnostic si Tratament

Urmatoarele sunt cele mai comune simptome ale tensiunii arteriale in timpul sarcinii. Cu toate acestea, fiecare femeie poate avea simptome diferite. Simptomele pot include:

(1) Cresterea tensiunii arteriale

(2) proteine in urina

(3) edem (umflare)

(4) cresterea brusca in greutate

(5) modificari vizuale, cum ar fi vedere incetosata sau dubla

Nu exista nici un tratament specific, dar este monitorizata indeaproape pentru a identifica rapid pre-eclampsia si alte complicatii (Sindromul HELLP si eclampsie).

Optiunile de tratament sunt limitate la consumul de stupefiante, multe antihipertensive pot afecta negativ fatul; metildopa, hidralazina si labetalol sunt cele mai frecvent utilizate pentru hipertensiune arteriala severa in sarcina.

...