Giardioză (infecţie cu paraziţi Giardia)


Abdomen | Gastroenterologie | Giardioză (infecţie cu paraziţi Giardia) (Disease)


Giardioza este o forma de gastroenterita. Aproximativ jumatate din persoanele cu giardioza nu dezvolta simptome. Dupa ingerarea parazitului, simptomele incep de obicei in decurs de 3 saptamani. Simptomele de infectie cu Giardia includ umflarea abdomenului, crampe, dureri abdominale, oboseala, febra, gaze in exces, diaree, greata, varsaturi si pierderea in greutate. Simptomele de deshidratare se poate dezvolta.

Urmatoarele sunt cele mai frecvente simptome ale giardioza. Cu toate acestea, fiecare individ poate avea simptome diferite. Simptomele pot include:

(1) scaune explozive, apoase, urat mirositoare

(2) scaune grase, care au tendinta de a pluti

(3) Balonare

(4) Greata

(5) Pierderea poftei de mancare

(6) durere abdominala

(7) eliminarea excesiva de gaze

(8) Oboseala

Cauze si factori de risc

Giardioza este cauzata de un parazit numit Giardia lamblia, care traieste in intestin. Giardioza poate afecta pe oricine, dar este mai frecventa la sugari, copii si adulti in varsta de 20 si 40 de ani.

Acesta este usor de raspandit in centrele de ingrijire a copiilor in cazul in care exista copii care nu sunt instruiti la toaleta. Paraziti Giardia sunt, de asemenea, gasiti in animale de companie, salbatice si animalele de ferma. Apa netratata care vine direct de la lacuri si rauri pot contine, de asemenea, paraziti Giardia.

Giardia intestinalis este o cauza majora a focarelor de diaree pe baza de apa. Aceasta se produce in principal in zone unde rezervele de apa au devenit contaminate cu fecale de la oameni sau, eventual, de la animale (de exemplu, pisici, caini, vite, cerbi, si castori).

Diagnostic si Tratament

In prezent, nu exista nici un vaccin pentru a proteja oamenii de la dobandirea giardiozei, nici adaucarea clorului in apa nu proteja impotriva giardiei. Astfel, diverse strategii de sanatate publica si de prevenire ar trebui sa fie luate pentru a reduce riscul de infectie.

Evitati apa contaminata. Excursionisti si calatori pe mare catre tari in curs de dezvoltare ar trebui sa ia in considerare toate sursele de apa contaminate si, astfel, se fierbe, filtreze, sau a trateze toata apa cu tablete special concepute sau solutii.

...