Amibiază (infecţie cu amiba)


Abdomen | Gastroenterologie | Amibiază (infecţie cu amiba) (Disease)


Amibiaza este starea de a fi infectate cu amiba, în special cu amiba Entamoeba histolytica.

Cauze si factori de risc

Entamoeba histolytica poate trai în intestinul gros (colon), fara a provoca boala. Deoarece amibiaza se transmite prin alimente si apa contaminate, este adesea endemica in regiunile lumii cu sisteme de sanitatie limitat, inclusiv Mexic, America Centrala, America de Sud vest, Asia de Sud, precum si vestul si sudul Africii. Cu toate acestea, uneori, invadeaza peretele colonului, cauzând colita, dizenterie acuta, sau pe termen lung (cronice) diaree . Infectia poate, de asemenea, se poate raspandi prin sange la ficat si, rareori, la plamani, creier, sau de alte organe. Entamoeba histolytica se transmite prin alimente sau apa contaminate cu scaune.

Factorii de risc pentru amibiaza severa includ: alcoolismul, cancerul, malnutritie, cei mai în vârsta sau mai tineri ca vârsta, sarcina, calatorie recenta într-o regiune tropicala sau utilizarea de medicamente cu corticosteroizi pentru a suprima sistemul imunitar. Cele mai multe persoane cu aceasta infectie nu au simptome.

Daca simptomele apar, ele sunt vazute dupa 7 la 10 zile dupa ce a fost expus la parazit. Simptome usoare: crampe abdominale, diaree, gaze, oboseala, scadere în greutate excesiva, neintentionata. Simptomele severe sunt: sensibilitate abdominala, scaune sangeroase, febra si varsaturi.

Calatorii în tari în care standardele sanitare sunt scazute pot reduce sansele lor de a dobândi amibiaza prin: apa potabila doar ce a fost îmbuteliat în conditii sanitare sau fierte; manancarea legumelor si fructelor numai fierte sau fara pielita; protejarea alimentelor împotriva contaminarii cu muste. Spalatul pe mâini dupa defecare si înainte de a pregati sau de a consuma alimente.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul depinde de severitatea infectiei. De obicei, metronidazolul este dat de gura timp de 10 zile.

...