Sindromul Gilbert


Abdomen | Hematologie | Sindromul Gilbert (Disease)


O persoana cu boala Gilbert are o tulburare mostenita care duce la niveluri ridicate de bilirubina in sange, o conditie mentionata in continuare icter. Bilirubina este unul dintre produselor rezultate din descompunerea hemoglobinei, care transporta oxigenul in sange.

Acesta a fost raportat ca GS ar putea contribui la un debut accelerat a icterului neonatal, in special in prezenta hemoliza crescuta din cauza bolilor, cum ar fi deficit de G6PD. Aceasta situatie poate fi deosebit de periculoasa daca nu este tratata rapid, nivelul mare bilirubina provoacand invaliditate neurologica ireversibila sub forma de icter nuclear.

Cauze si factori de risc

Ficatul unei persoane cu boala lui Gilbert nu este in masura sa proceseze bilirubina in mod normal.

Atunci cand functioneaza corect, ficatul filtreaza impuritatile si toxinele din organism, proceseaza proteine si carbohidrati, si dezintegreaza grasimi folosind bila stocata in vezica biliara.

Sindromul lui Gilbert este o afectiune comuna, usoara, mostenita in aproximativ jumatate din toate cazurile. Barbatii au un risc mai mare decat femeile, si au tendinta de a dezvolta sindromul Gilbert intre adolescenta si 30 de ani. De obicei, tulburarea este diagnosticata din intamplare, in cursul altor anchete.

Sindromul lui Gilbert produce un nivel ridicat de bilirubina neconjugata in fluxul sanguin, dar in mod normal, nu are consecinte grave. Icterul usor poate aparea in conditii de efort, stres, post, si infectii, dar conditia este de obicei asimptomatica.

Diagnostic si Tratament

Un nivel crescut al bilirubinei indirecte in sange confirma diagnosticul.

Sindromul lui Gilbert este o tulburare usoara, care de obicei nu are nevoie de tratament medical. Persoanele cu tulburarea aceasta duc o viata normala, sanatosi. Nu exista nici o dovada care sa sugereze ca aceasta conditie este nociva sau duce la boli mai grave. Medicatia este disponibila si poate reduce nivelul bilirubinei si reduce icterul in cazul in care acest lucru devine o problema.

...