Glaucom


Ochi | Oftalmologie | Glaucom (Disease)


Glaucomul, in general, se dezvolta treptat, intr-un anumit numar de ani si de multe ori merge nedetectat in stadii incipiente. O persoana cu glaucom poate sa nu experimenteze simptome pana ce pierderea vederii a inceput deja. De asemenea, se transmite in familii si riscul creste odata cu varsta.

Glaucomul pot fi impartite in doua categorii principale, cu unghi deschis si unghi inchis. Unghiul se refera la zona dintre iris si cornee, prin care lichidul trebuie sa curga pentru a scapa prin reteaua trabeculara. Glaucomul cu unghi inchis poate aparea brusc si este de multe ori dureros, pierderea vederii poate progresa rapid, dar de multe ori disconfortul impinge pacientii sa solicite asistenta medicala inainte de a se produce daune permanente. Glaucomul cu unghi deschis, glaucom cronic tinde sa progreseze intr-un ritm mai lent, iar pacientii nu pot observa ca si-au pierdut vederea pana cand boala a progresat semnificativ.

Pacientii cu glaucom cu unghi deschis cronic si glaucom cu unghi inchis, in general, nu au simptome timpurii in cursul bolii. Pierderea campului vizual (pierderea vederii laterale) nu este un simptom pana tarziu in cursul bolii. Rareori pacientii cu niveluri fluctuante ale presiunii intraoculare pot avea aspect tulbure de viziune si halouri in jurul luminilor, mai ales in dimineata.

Cauze si factori de risc

Glaucomul este numele pentru o serie de conditii care distrug nervului optic, de obicei, ca rezultat al presiunii sporite in ochi care rezulta atunci cand lichidul natural (umoarea apoasa) in ochi nu se scurge in mod corespunzator din ochi. Drenarea lenta poate sa apara in anatomia ochiului normal (glaucom cu unghi deschis) sau cu probleme structurale in mecanismul de drenaj (glaucom cu unghi-inchis).

Diagnostic si Tratament

Tratamentul glaucomului reduce presiunea intraoculara prin imbunatatirea fluxului apos, reducand productia de apoase, sau ambele. Glaucomul nu poate fi complet vindecat, iar daunele cauzate de boala nu poate fi inversate, dar controale regulate si tratamentul pot preveni pierderea vederii la persoanele cu glaucom foarte devreme. In cazul in care pierderea vizuale a avut loc deja, tratamentul poate incetini sau preveni pierderea vederii in continuare.

...