Guşă (tiroidă mărită)


Gât | Endocrinologie şi Metabolism | Guşă (tiroidă mărită) (Disease)


Gusa se refera la o extindere a glandei tiroide. Exista doua soiuri de gusa simpla: gusa endemica, care apare din cauza deficitului de iod in alimentatie, si gusa sporadica, care de multe ori se dezvolta fara nici un motiv cunoscut. In ambele cazuri, simptomul principal este o extindere a glandei tiroide, o glanda mica in partea din fata a gatului.

O persoana cu gusa endemica are o glanda tiroida marita. In gusa endemica, celulele tiroidiene sunt stimulate sa creasca, ceea ce poate duce la o tiroida hiperactiva (hipertiroidie) sau la un hipotiroidism. O gusa care produce hormon tiroidian in exces este numit un gusa toxica. O gusa non-toxic produce niveluri normale de hormoni tiroidieni.

Gusa endemica poate provoca simptome de hipertiroidism sau hipotiroidism. Simptomele de hipertiroidism includ perioadele menstruale absente, anxietate, nervozitate, diaree, oboseala, intoleranta la caldura, transpiratie excesiva, palpitatii, crampe musculare, vorbire rapida, puls rapid, scadere in greutate, umflarea gatului. Simptomele hipotiroidismului includ intoleranta la frig, parul uscat, pielea uscata, umflarea gatului, letargie, temperatura scazuta a corpului, constipatie, pierderea poftei de mancare, slabiciune, oboseala, si cresterea in greutate.

Cauze si factori de risc

Aceasta conditie apare de obicei atunci cand glanda tiroida nu produce destul hormon tiroidian, asa ca incearca sa compenseze prin cresterea in dimensiune.

In plus fata de forfetarea caracteristica care apare cu gusa, este posibil sa apara dificultati de respiratie sau dificultati de inghitire, sau este posibil sa aveti o tuse sau dureri in gat.

Diagnostic si Tratament

Testele pot include: teste de laborator, ecografia tiroidei, scanare tiroidiana si / sau o scanare CT.

In cazurile usoare de gusa, este posibil sa aveti un nodul mic, care poate sa nu fie insotit de orice alte simptome si, prin urmare, nu poate solicita tratament. In cazurile moderate din cauza deficitului de iod, iodul poate fi suficient pentru a trata problema. In cazurile mai severe, hormoni tiroidieni, iod radioactiv, sau interventii chirurgicale pot fi necesare pentru a trata gusa.

...