Gută (acid uric în articulaţie)


Laba piciorului | Reumatologie | Gută (acid uric în articulaţie) (Disease)


Guta este o boala care rezulta dintr-o suprasarcina de acid uric in organism. Guta este considerata o boala cronica si progresiva. Guta cronica poate duce, de asemenea, la depozitele de bulgari duri de acid uric in tesuturi, in special in si in jurul articulatiilor si pot provoca distrugerea articulatiilor, scaderea functiei renale, pietre la rinichi si nefrolitiaza.

Simptomele de guta includ instalarea rapida a dureri articulare severe. Acest lucru apare adesea in articulatia degetului mare sau gleznei, genunchiul, incheieturii mainii, sau cotului. Articulatia inflamata este, de obicei rosie, umflata, si sensibila.

Cauze si factori de risc

Supraincarcarea de acid uric duce la formarea de cristale mici de urati care se depoziteaza in tesuturile corpului, in special articulatiilor. Atunci cand se formeaza cristale in articulatii, acestea provoaca atacuri recurente de inflamatie articulara (artrita).

Guta a crescut in frecventa in ultimele decenii si afecteaza aproximativ de la unu la doi la suta din populatia din Vest la un moment dat in viata lor. Cresterea este considerata a fi cauza unor factori de risc in crestere in populatie, cum ar fi sindromul metabolic, speranta de viata mai lunga si schimbari in dieta. Guta a fost istoric cunoscut sub numele de boala regilor sau boala omului bogat.

Diagnostic si Tratament

Un diagnostic clinic este confirmat prin vizualizarea cristalelor caracteristice in lichidul articular. Tratamentul cu medicamentele anti-inflamatorii, steroizi, sau colchicina amelioreaza simptomele. Dupa ce atacul acut a diminuat, nivelul de acid uric este de obicei reduse prin modificarea stilului de viata, iar la cei cu atacuri frecvente alopurinol sau probenecid pot oferi pe termen lung prevenire.

Scopul initial al tratamentului este de a solutiona simptomele unui atac acut. Atacurile repetate pot fi prevenite prin diferite medicamente folosite pentru a reduce nivelul seric de acid uric. Gheata aplicata timp de 20 la 30 de minute de mai multe ori pe zi scade durerea.

...