Boala Graves


General sau altele | Medicină generală | Boala Graves (Disease)


Hipertiroidismul inseamna hiperactivitatea glandei tiroide, rezultand prea mult hormon tiroidian in sange. Supra-secretia de hormoni tiroidieni duce la hiperactivitatea metabolismului organismului. La nou-nascuti, cea mai frecventa cauza a unei tiroide hiperactive este numita boala Graves neonatale, care poate fi fatala. Cu toate acestea, hipertiroidismul apare rar la copii si adolescenti.

Simptomele pot include anxietate, marirea sanilor la barbati, dificultati de concentrare, vedere dubla, protruzie a ochilor, iritatii oculare si lacrimare, tranzit intestinal frecvent, oboseala, gusa, intoleranta la caldura, cresterea poftei de mancare, cresterea transpiratiei, insomnie, tulburari ale ciclului menstrual la femei, slabiciune musculara, nervozitate, puls crescut.

Cauze si factori de risc

Boala Graves este cea mai frecventa cauza de hipertiroidism (60-90% din toate cazurile), si de obicei se prezinta in timpul adolescentei timpurii. Ea are o componenta ereditara puternica, afecteaza pana la 2% din populatia de sex feminin, si este intre cinci si zece ori mai frecvente la femei ca la barbati.

Aproximativ 30-50% dintre persoanele cu boala Graves vor suferi, de asemenea, de oftalmopatia Graves (o iesire in afara a unuia sau ambilor ochi), determinata de inflamarea muschilor oculari prin atacarea autoanticorpilor.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul pentru boala Graves include medicamente pentru a controla hipertiroidismul, beta-blocante, si chirurgie. Cu tratament, majoritatea persoanelor cu boala Graves traiesc o viata normala.

...