Cădere a părului (chelie)


Piele | Dermatologie | Cădere a părului (chelie) (Disease)


Alopeciea reprezinta pierderea parului de pe cap sau corp. Alopecia poate însemna chelie, un termen general rezervate pentru alopecia androgenica sau cea tipica.

Cauze

De obicei in majoritatea cazurilor, pierderea parului nu este asociata cu tulburari sistemice sau interne. Dieta saraca este rareori un factor contributiv. Frecvent, parul se poate subtia pur si simplu ca un rezultat al factorilor genetici, istoricului familial, precum si procesului general de imbatranire.

Multi barbati si femei pot observa o usoara subtierea parului începând de la 30-40 de ani, fiziologic si adesea normala. Alte ori, variatiile normale de viata, inclusiv stresul sever temporar, schimbari nutritionale, precum si modificari hormonale, cum ar fi cele din timpul sarcinii, pubertatii, menopauzei, pot provoca o cadere reversibila a parului.

Alopecia localizata poate aparea din cauza deteriorarii permanente a pielii (de exemplu, prin arsuri sau radioterapie), a traumatismelor la radacinile firelor de par de la coafura sau, rareori, Trichotillomaniei. Cel mai comun tip de pierdere a parului este alopecia areata localizata, care este o boala autoimuna.

Diagnostic si tratament

Nu exista nici un tratament specific, dar, de obicei, parul creste din nou în termen de câteva luni. Alopecia universalis este o forma rara, permanenta de alopecia areata, care cauzeaza pierderea intregului par de pe scalp si corp, inclusiv a genelor si a sprâncenelor. Bolile de piele, cum ar fi herpesul scalpului, lupus eritematos, si tumorile cutanate pot provoca, de asemenea, pierderea localizata a parului. Tratamentele pentru calvitie masculina includ transplantul de par sau tratamente medicamentoase cu minoxidil sau finasterid. ...