Hallux valgus (monturi)


Laba piciorului | Podiatrie - Medicină Podiatrică | Hallux valgus (monturi) (Disease)


O inflamatie la picior (hallux valgus) este o deformare caracterizata prin devierea laterala a degetului mare, de multe ori in mod eronat, descris ca o extindere a osului sau tesutului din jurul articulatiei la cap a degetului mare (articulatiei metatarsofalangiene). Halucele („degetul mare”) se inclina spre celelalte degete, se roteste in jurul sau (orientandu-si unghia catre interiorul piciorului) si impinge celelalte degete, silindu-le sa se „incalece” prin lipsa spatiului necesar fiecaruia. Metatarsianul se deplaseaza medial (in varus) se roteste si se ridica, capul sau proemina sub piele si constituie deformatia tipica.

Aceste simptome includ pielea iritata in jurul inflamatiei de la picior, durere la mersul pe jos, roseata si durere in articulatie, precum si posibilul transfer al degetului mare spre celelalte degete. Blistere se pot forma mai usor in jurul zonei de inflamatie la picior, de asemenea.

Cauze si factori de risc

Cauzele nu sunt cunoscute, putem insa vorbi despre factori favorizanti si factori de risc: incaltamintea „eleganta” si incomoda, stramta si cu tocuri, indelung diabolizata, nu genereaza hallux-valgus-ul ci doar il agraveaza pe cel preexistent; istoricul familial isi spune cuvantul, fiicele „mostenind” piciorul mamei in peste 50% dintre cazuri; piciorul plat (pes planus) poate favoriza intr-o oarecare masura aparitia deformatiei, prin alungirea mecanica relativa a razei 1; obezitatea sau scaderea ponderala rapida, prin propriile mecanisme de actiune, pot favoriza aparitia deformatie

Diagnostic si Tratament

Diagnosticul este predominant clinic, bazat pe: anamneza si examenul fizic amanuntit, ce studiaza nu numai antepiciorul, dar si intregul aparat locomotor, in repaus, sarcina si mers, si nu in ultimul rand incaltamintea.

Tratamentul initial implica purtarea de pantofi confortabili, sau utilizarea de atele si orteze (insertii speciale in pantof ce formeaza picioarele). Pentru monturi cauzate de artrita, medicamentele pot ajuta la reducerea durerii si umflarii. In cazul in care nu reuseste tratamentul nechirurgical, medicul dumneavoastra va poate sugera o interventie chirurgicala, care rezolva problema in aproape toate cazurile.

Tratamentul pentru o inflamatie la picior poate include comprese reci, medicamente antiinflamatoare, medicamente pentru durere, orteze. Unii pot beneficia de interventii chirurgicale.

...