Scleroză laterală amiotrofică (ALS)


Cap | Neurologie | Scleroză laterală amiotrofică (ALS) (Disease)


Descriere

Scleroza laterala amiotrofica (SLA), numita, de asemenea, boala Lou Gehrig, este o boala fatala neurologica care ataca rapid, progresiv si invariabil celulele nervoase (neuronii) responsabili de controlul muschilor voluntari.

Simptomele de obicei, nu se dezvolta decat dupa 50 de ani, dar ele pot începe la persoanele mai tinere. Simptomele includ: dificultati de respiratie, dificultati de înghitire, dureri de cap din cauza slabiciunii muschilor gâtului, crampe musculare, contractii musculare numite fasciculatii, slabiciune musculara care se agraveaza lent, paralizie, probleme de vorbire, cum ar fi un model de vorbire lenta sau anormale (jignitoare de cuvinte), modificari de voce, raguseala si pierderea în greutate.

SLA nu afecteaza simturile (vazul, mirosul, gustul, auzul, pipaitul). Rareori afecteaza vezica urinara sau functia intestinala, sau capacitatea unei persoane de a gândi.

Cauze si factori de risc

SLA este cauzata de un defect genetic. În celelalte cazuri, cauza este necunoscuta. În SLA, celulele nervoase (neuronii), se pierd sau mor, si nu mai pot trimite mesaje muschilor. Acest lucru în cele din urma duce la slabirea muschilor, spasme, si incapacitatea de a muta bratele, picioarele si corpul. Starea încet se înrautateste. Atunci cand muschii din zona pieptului se opresc din a functiona, devine greu sau imposibil de a respira pe cont propriu.

Diagnostic si Tratament

Testele care pot fi efectuate includ: teste de sange pentru a exclude alte conditii, teste de respiratie pentru a vedea daca muschii pulmonari sunt afectati, teste ale coloanei vertebrale (RMN) pentru a fi sigur ca nu exista nici o boala sau ranire a gâtului, care poate mima SLA, electromiografia pentru a a se vedea care nervii nu functioneaza corect, testele genetice etc.

Nu exista nici un tratament cunoscut pentru SLA. Tratamentul medicamentos pentru prima boala este un medicament care se numeste riluzolul si încetineste progresia bolii si prelungeste viata.

...