Atac de cord


Piept | Cardiologie | Atac de cord (Disease)


Un atac de cord apare atunci cand un cheag de sange blocheaza una dintre arterele care furnizeaza sânge la inima.

Simptomele clasice de infarct miocardic acut includ dureri în piept bruste (de obicei iradiaza în bratul stâng sau partea stânga a gâtului), dificultati de respiratie, greata, varsaturi, palpitatii, transpiratii, anxietate. În cazul în care fluxul de sânge nu este readus la muschiului inimii în termen de 20 - 40 de minute, moartea ireversibila a muschiului inimii va începe sa apara. Muschi continua sa moara de la 6 pâna la 8 ore, moment în care atacul de cord, de obicei, este complet. Mu?chiul inimii mort este în cele din urma înlocuit cu tesut cicatricial.

Chiar daca simptomele unui atac de cord uneoripot fi vagi si usoare, este important sa ne amintim ca atacurile de cord care nu produc simptome sau doar simptome usoare pot fi la fel de grav si pun viata în pericol ca atacurile de cord care provoaca durere toracica severa. De prea de multe ori pacientii atribuie simptomele atacului de cord la indigestie, oboseala, stres, si, prin urmare, intarzierea solicitarii îngrijiri medicale imediate.

Cauze si factori de risc

Cauza principala de atac de cord este boala coronariana. Aceasta apare atunci când depozitele de grasime (numite placi de aterom) s-au construit încet pe peretele interior al arterelor coronare si cauzeaza ingustarea arterelor.

Femeile pot experimenta simptome tipice mai putine decât barbatii, cel mai frecvent dificultati de respiratie, stare de slabiciune, un sentiment de indigestie, si oboseala. O proportie considerabila a infarctului miocardic (22 - 64%) este silentios, fara durere in piept sau alte simptome.

Starile, cum ar fi hipertensiunea arteriala, nivel ridicat de colesterol, fumat, antecedente familiale de atacuri de cord si diabet zaharat pot creste toate sansele de a avea aceasta boala.

Daca nu este tratata, moartea poate sa apara, si, uneori, chiar foarte rapid. Alte complicatii includ insuficienta cardiaca si accident vascular cerebral.

Diagnostic si Tratament

Angiografia coronariana poate identifica definitiv blocarea arterelor coronare. Un CT poate demonstra blocajele. O ecocardiografie poate arata, de asemenea, slaba functionare a inimii.

Tratamentul are drept scop îmbunatatirea fluxului sanguin la nivelul inimii, tratarea aritmiilor pun viata în pericol, si maximizarea functiei cardiace. Blocajele arterei se reduc cu urmatoarele: medicamente ce sparg cheagul, angioplastie cu balon, plasarea de stent, by-pass chirurgical, diluanti de sange si / sau anti-trombocite (aspirina, abciximab, eptifibatida, clopidogrel). Atunci când sunt prezente aritmii, ele sunt tratate cu medicamente (amiodorone), cardioversie sau un pacemaker. Medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale si a colesterolului sunt, de asemenea, frecvent utilizate.

...