Insolaţie


Cap | Medicină generală | Insolaţie (Disease)


Insolatia este cea mai grava problema legate de de caldura, dupa crampele de caldura si epuizarea de caldura. Insolatia de multe ori rezulta din activitate fizica sau munca in medii calde combinate cu aport insuficient de lichide.

Accidentul vascular cerebral de caldura poate ucide sau provoca leziuni pe creier si la alte organe interne. Desi accidentul vascular cerebral de caldura afecteaza in principal persoanele de peste 50 de ani, afecteaza de asemenea sportivii tineri sanatosi.

Semnele de avertizare de accident vascular cerebral de caldura variaza, dar pot include:

(1) Temperatura corpului foarte crescuta

(2) Pielea rosie, fierbinte, uscata (fara transpiratie)

(3) Limb uscata si umflata

(4) Puls rapid

(5) Dureri de cap

Cauze si factori de risc

Accidentul vascular cerebral de caldura se produce atunci cand temperatura corpului de baza se ridica mai sus 40. 5C si sistemele interne ale corpului incepe sa se opreasca. In mod normal, transpiratia ajuta sa se mentine o temperatura normala, prin cresterea pierderilor de caldura prin evaporare. Atunci cand o persoana devine deshidrataat, ea nu transpira la fel de mult, sangele devine concentrat si functionarea organelor este afectata.

Accidentul vascular cerebral de caldura poate aparea similarecu epuizarea de caldura, dar pielea poate fi uscata fara transpiratie si agraveaza starea mintala. Persoana isi poate pierde echilibrul, sa apara confuz, si devine inconstient.

Diagnostic si Tratament

Riscul de insolatie poate fi redus prin respectarea masuri de precautie pentru a evita supraincalzirea si deshidratarea. Imbracamintea subtire larga, va permite transpiratiei sa se evapore si racirea corpului. Palarii cu boruri largi, in culori deschise protejeaza impotriva soarelui si blocheaza radiatiile puternice de la ranirea ochilor, iar gurile de aerisire de pe o palarie va permite capului sa se raceasca prin transpiratie. Exercitiile fizice intense ar trebui evitate in timpul zilei, in vremea calda. Temperaturile ridicate, fara racire corespunzatoare ar putea fi periculoase si chiar fatale, mai ales pentru copiii mici si a animalelor de casa.

...