Hematom (acumulare de sânge)


Piele | Medicină generală | Hematom (acumulare de sânge) (Disease)


Un hematom reprezinta o colectie de sange extravazata prinsa in tesuturile pielii sau intr-un organ, care rezulta din traume sau hemostaza incompleta dupa interventia chirurgicala. Cheagul se intareste si devine masa palpabila la examinator si este adesea dureros pentru pacient.

Hematoamele provoca iritatii si inflamatii. Simptomele depind de localizarea lor si daca marimea hematomulu sau umflarea si inflamatia asociate determina structurile din apropiere sa fie afectate. Simptome comune de inflamatie includ eritem, durere, si umflaturi.

Cauze si factori de risc

Se formeaza atunci cand un vas de sange de sange curge in tesutul din jur. O vanataie este un tip de hematom usor. Puteti, de asemenea sangerari in interiorul craniului, care, in functie de locatia sa exacta, poate fi mentionata ca un hematom subdural, epidural sau intraparenchimal.

Procesul lent de reabsorbtie de hematoame poate permite celulelor defalcate de sange si pigmentul hemoglobinei sa se deplaseze in tesutul conjunctiv. De exemplu, un pacient care se raneste la baza degetului mare ar putea provoca un hematom, care va trece incet prin tot degetul in termen de o saptamana. Gravitatea este principalul factor determinant al acestui proces.

Sangele care se scurge de la fluxul de sange este foarte iritant si poate provoca simptome de inflamatie, inclusiv durere, inflamatie si roseata. Simptomele depind de locatia, marimea si daca ele provoaca umflare asociata sau edem.

Hematoamele sunt adesea descrise pe baza pozitiei lor, cum ar fi: epidurale, hematoame subdurale, hematoame intracerebrale, etc.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul include: comprese calde, medicamente nonsteroidale anti-inflamatorii (ibuprofen, naproxen), medicamente pentru durere, cum ar fi acetaminofen si aspiratie cu un ac.

...