Anemie hemolitică


General sau altele | Hematologie | Anemie hemolitică (Disease)


Anemia hemolitica este o afectiune în care nu exista suficiente globule rosii în sânge, din cauza distrugerea prematura a celulelor rosii din sange (eritrocite). Eritrocitele sunt produse in maduva osoasa si au o durata de viata de 120 de zile, înainte de a fi distruse de catre organism. În anemia hemolitica, eritrocitele sunt distruse prea repede. Atunci când se întâmpla acest lucru, maduva osoasa devine incapabila de a produce suficiente celule rosii din sange pentru a tine pasul cu pierderea. Anemia hemolitica poate fi mostenita, sau cauzate de boala autoimuna, droguri, toxine, sau infectii.

Simptomele depind de severitatea distrugerii celulelor rosii din sange si nivelul de anemie si includ: oboseala, slabiciune, dificultati de respiratie, frisoane, paloarea pielii, urina închisa la culoare, piele îngalbenita, rata de batai rapide ale inimii, si o splina marita (splenomegalie).

Cauze si factori de risc

O anemie hemolitica se va dezvolta în cazul în care activitatea de maduva osoasa nu poate compensa pierderea de eritrocite. Severitatea anemiei depinde de debutul hemolizei, daca este brusc sau treptat si de gradul de distrugere a hematiilor. Hemoliza usoara poate fi asimptomatica in timp ce anemia in hemoliza severa poate pune viata în pericol si poate provoca angina pectorala si decompensare cardiorespiratorie.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul depinde de tipul si cauza anemiei hemolitica. Acidul folic, inlocuitori de fier, si corticosteroizi si suplimente de vitamina B pot fi utilizate. În situatii de urgenta, o transfuzie de sânge sau eliminarea splinei (splenectomia), pot fi necesare.

...