Sindromul hemolitic uremic (SHU)


General sau altele | Nefrologie | Sindromul hemolitic uremic (SHU) (Disease)


Descriere

Sindromul hemolitic uremic (SHU) este o afectiune rara, care poate fi cauzata de infectia cu o bacterie care elibereaza toxine in organism. Tulpini de bacterii toxice E. coli, cum ar fi E. coli 0157, apartin unui grup de E. coli enterohemoragice(EHEC), care provoaca colita hemoragica (diaree cu sânge).

O persoana cu sindrom uremic hemolitic, de obicei, un copil, care are anemie, eruptii cutanate, sangerari excesive, si insuficienta renala. Sindromul hemolitic uremic este o boala rara, care poate aparea la copii dupa o infectie intestinala. Aproximativ 20% din copiii cu sindrom hemolitic uremic experimenteaza leziuni renale permanente. Sindromul hemolitic uremic pune viata în pericol.

Cauze si factori de risc

Caz clasic de copilarie SHU apare dupa ingestia de o tulpina de bacterii, de obicei tipuri de E. coli, care exprima verotoxina. Diareea cu sânge de obicei urmeaza. SHU dezvolta aproximativ 5-10 zile de la debutul diareei, cu sânge în urina, insuficienta renala, numar scazut de trombocite (trombocitopenie) si distrugerea celulelor rosii din sange. Hipertensiune arteriala este comuna.

În unele cazuri, exista modificari importante neurologice.

Diagnostic si Tratament

SHU la copii tinde sa se auto-limiteze, si ingrijirea de sustinere este de multe ori tot ceea ce este necesar. Acest lucru poate include fluide intravenoase pentru rehidratare si reechilibrare de electroliti, cum ar fi sodiu si potasiu, care poate fi pierdut cu diaree.

Transfuziile de sânge sunt folosite numai pentru cele mai grave cazuri de anemie, în care hemoglobina scade sub 6 sau 7 g / dl (în functie de vârsta, valoarea normala este de 11-16).

...