Encefalopatie hepatică (insuficienţă hepatică)


Cap | Neurologie | Encefalopatie hepatică (insuficienţă hepatică) (Disease)


Encefalopatia hepatica este un sindrom observat la pacientii cu ciroza. Encefalopatia hepatica este definita ca un spectru de anomalii neuropsihiatrice la pacientii cu disfunctie hepatica, dupa excluderea altor boli cerebrale cunoscute.

Un rol important al ficatului este de a schimba substante toxice care sunt fie facute de catre organismul sau luate in organism (cum ar fi medicamentele) si de a le face inofensive. Cu toate acestea, atunci cand ficatul este afectat, aceste otravuri pot ajunge pana in fluxul sanguin.

Simptomele apar treptat si includ confuzie, agitatie, modificari de comportament, concentrare scazuta, probleme cu somnul, modificari de personalitate, vorbire neclara, miscari anormale ale bratelor si picioarelor, convulsii, si coma.

Cauze si factori de risc

Boala este cauzata de acumularea de substante toxice, care sunt in mod normal compensate de ficat. Tulburarea este declansata de infectii, deshidratare, sangerare din tractul intestinal, consumul de proteine in exces, probleme chimice de sange, niveluri scazute de oxigen, insuficienta renala, utilizarea de medicamente care deprima sistemul nervos central (cum ar fi barbiturice sau tranchilizante benzodiazepine), plasarea de sunturi sau interventii chirurgicale.

Encefalopatia hepatica se caracterizeaza prin modificari de personalitate, tulburari intelectuale, precum si un nivel de constienta depreciat. O conditie importanta pentru sindrom este deturnarea de sange portal in circulatia sistemica prin vasele colaterale portosistemice.

Diagnostic si Tratament

Encefalopatia hepatica poate deveni o urgenta medicala. Este necesara spitalizarea. Primul pas este acela de a identifica si trata orice factori care pot determina encefalopatie hepatica.

Tratamentul pentru ciroza pot include: evitarea stricta de alcool; evitarea acetaminofenului si altor medicamente eliberate fara prescriptie medicala, care sunt metabolizate de catre ficat. O dieta in bolile de ficat include: dieta saraca in sodiu; regimuri sarace in proteine; dieta bogata in carbohidrati.

...