Hepatită A şi B, vaccin


Abdomen | Gastroenterologie | Hepatită A şi B, vaccin (Disease)


Hepatita este termenul medical pentru inflamatia ficatului. Hepatita poate fi acuta (pe termen scurt, dupa care o persoana se recupereaza) sau cronica (pe termen lung, de obicei, mai mult de 6 luni).

Cauze si factori de risc

Hepatita A este in principal transmisa prin cale fecal-orala. Asta inseamna ca oamenii infectati eliminat virusuri in fecalele lor. In cazul in care nu respecta regulile de igiena corespunzatoare, virusul poate ajunge pe maini. Este raspandit apoi de alimentele manipulate, sau, uneori, prin atingerea altor persoane.

Hepatita B se transmite prin sange si fluide corporale. Principalele cai de transmitere sunt prin contact sexual, schimbul de ace, tatuajele ?i piercingul corporal, ?i la na?tere (prin canalul de nastere). Hepatita B are o complicattie suplimentara - unele persoane infectate devin purtatoare, indiferent daca acestea au sau nu simptome. Multe persoane infectate sunt asimptomatice (fara simptome), dar pot transmite virusul.

Diagnostic ?i Tratament

Nu exista nici un tratament specific pentru VHA ?i cei mai multti oameni lupta impotriva virusului natural, revenind la sanatate deplina in termen de cateva luni. Medicul va recomanda evitarea alcoolului ?i alimentelor grase, deoarece acestea pot fi greu de procesat pentru ficat ?i pot exacerba inflamatia.

Pacienttii ar trebui sa beneficieze de odihna ?i sa aibe o dieta hranitoare. Acestia ar trebui sa se asigure, de asemenea, ca nu raspandesc VHA prin spalarea pe maini dupa folosirea toaletei si inainte de prepararea hranei. Pacienttii cu simptome mai severe poate fi monitorizati in spital, pentru o perioada scurta de timp.

In ceea ce prive?te Hepatita B in majoritatea ttarilor un pacient cu un rezultat pozitiv al testului se va adresa la un specialist care va efectua teste suplimentare pentru a determina gradul in care hepatita B a afectat ficatul, care sunt cele mai bune optiuni de tratament. In aceste teste un mic e?antion de ttesut hepatic poate fi necesar (o biopsie hepatica).

In majoritatea pacienttilor cu VHB activ, simptomele nu vor fi severe ?i tratamentul nu va fi necesara. Pacientul va fi monitorizat ?i dupa cateva luni sistemul imunitar al pacientului ar trebui sa lupta impotriva virusului, oferind imunitate naturala pacientului.

...