Hepatită B


Abdomen | Gastroenterologie | Hepatită B (Disease)


Hepatita B este o boala grava cauzata de infectia cu virusul hepatitic B. Aceasta infectie poate provoca tesut cicatricial in ficat, disfuncttie hepatica, ciroza, cancer la ficat (carcinom hepatocelular) si chiar moarte.

Simptomele hepatitei acute B (primoinfectia) includ: icter (ingalbenirea pielii sau a scleroticelor - albul ochilor si / sau urina maro sau portocalie, scaun decolorat, oboseala inexplicabila, care persista timp de saptamani sau luni, simptome de gripa cum ar fi febra, pierderea poftei de mancare (lipsa poftei de mancare), greatta si varsaturi, dureri abdominale.

Aceste simptome apar dupa o perioada de incubatie de 1-6 luni dupa expunerea la virus. Aproximativ 30% dintre pacienti sunt complet asimptomatici.

Cauze si factori de risc

Hepatita B se transmite prin sange si fluide corporale. Principalele cai de transmitere sunt prin contact sexual, schimbul de ace, tatuajele si piercingul corporal, si la nastere (prin canalul de nastere). Hepatita B are o complicattie suplimentara - unele persoane infectate devin purtatoare, indiferent daca acestea au sau nu simptome. Multe persoane infectate sunt asimptomatice (fara simptome), dar pot transmite virusul.

Diagnostic si Tratament

Istoricul si examenul fizic vor fi efectuate. Testele suplimentare includ: teste ale functtiei hepatice de sange, teste de sange pentru a identifica tipul de virus care cauzeaza infectia (profil hepatita) si o biopsie hepatica.

In majoritatea pacienttilor cu VHB activ, simptomele nu vor fi severe si tratamentul nu va fi necesara. Pacientul va fi monitorizat si dupa cateva luni sistemul imunitar al pacientului ar trebui sa lupta impotriva virusului, oferind imunitate naturala pacientului.

Analgezicele cum ar fi ibuprofenul si paracetamolul pot fi prescrise, si codeina, daca durerea este mai severa. Greatta (senzattie de rau), poate fi adesea controlata cu un medicament numit metoclopramida. ...