Hernie


Abdomen | Medicină de urgență | Hernie (Disease)


O hernie apare atunci când continutul unei cavitati a corpului se umfla si iese din zona in care sunt in mod normal continute. Aceste continuturi, de obicei, portiuni ale intestinului sau tesut gras abdominale sunt incluse in membrana subtire care in mod natural captuseste interiorul cavitatii. Herniile pot fi asimptomatice sau pot provoca dureri severe la usoara.

Acest tip de patologie este cel mai bine reprezentata de herniile peretelui abdominal - caracterizate prin exteriorizarea viscerelor apartinand cavitatii peritoneale printr-o zona slaba a peretelui, aceasta exteriorizare putand avea caracter temporar sau permanent.

In functie de localizarea zonei cu rezistenta slaba, herniile se clasifica in: Hernii inghinale: sunt cele mai frecvente tipuri de hernii (peste 80% din total) si apar clinic sub forma unor proeminente la nivelul scrotului sau pe traiectul canalului inghinal. Se produc printr-un defect al canalului inghinal. Astfel de hernii sunt mai frecvente la barbati comparativ cu femeile si incidenta lor creste cu inaintarea in varsta.

Hernii femurale - se afla pe locul 2 ca frecventa de aparitie si afecteaza in special femeile (raportul femei/barbati fiind de 3/1) datorita particularitatilor anatomice ale pelvisului. Apar ca proeminente localizate in partea superioara a coapsei.

Hernii ombilicale - reprezinta 5-10% din totalul herniilor si sunt mai frecvente mai ales la copiii mici si la femeile obeze (in special dupa 60 de ani) sau multipare. Sunt recunoscute ca proeminente ce deplaseaza ombilicul (uneori pot fi greu de depistat, la pacientii supraponderali).

Herniile incizionale: reprezinta un tip particular ce se produce la nivelul cicatricilor post-interventii chirurgicale abdominale (se numesc mai frecvent eventratii dobandite daca viscerul ramane subcutanat, sau evisceratii, daca exteriorizarea este completa). Alte tipuri includ: hernii femurale, hernie, hernie Spigelian obturator hernie si epigastric.

Cauze si factori de risc

Herniile apar atunci cand presiunea din compartimentul de organe este crescut, iar limita este slaba sau slabita. Cauze de hernie hiatala variaza in functie de fiecare individ. Printre cauzele multiple, cu toate acestea, sunt cauze mecanice, care includ: otravire, ridicare necorespunzatoare de greutate mare, tuse, lovituri la nivelul abdomenului, imbracaminte strânsa si postura incorecta. Starea care creste presiunea din cavitatea abdominala poate provoca, de asemenea, hernii sau agrava cele deja existente. Câteva exemple ar fi: obezitate,, boli pulmonare cronice, si, de asemenea, lichid in cavitatea abdominala.

Diagnostic si Tratament

O hernie va fi de multe ori diagnosticata cu ajutorul ecografiei, care foloseste undele de sunet de inalta frecventa pentru a crea o imagine a unei parti din interiorul corpului.

Tratamentul herniilor este exclusiv chirurgical, iar obiectivele sale principale s...