Hernie de disc


Spate | Ortopedie | Hernie de disc (Disease)


Hernia de disc reprezinta o afectiune de natura neurologica ce se caracterizeaza prin alunecarea nucleului pulpos de-a lungul maduvei spinarii si coloanei vertebrale, ceea ce clinic se traduce prin aparitia unor dureri de spate foarte intense in zona respectiva. Aceasta afectiune apare in momentul in care o parte sau intregul nucleu pulpos (zona moale a discului intervertebral) herniaza printr-o zona slabita a inelului fibros a discului intervertebral.

Hernia este de cele mai multe ori posterioara si ipsilaterala (de aceeasi parte) defectului.

Discul intervertebral este localizat, conform denumirii, intre corpurile vertebrale. El are rolul de a absorbi undele de soc la care este supusa coloana in timpul miscarilor bruste pe care le efectuam, in timpul activitatilor fizice intense.

Discul intervertebral are o zona centrala compusa dintr-o substanta de consistenta unui gel, numita nucleu pulpos, care este inconjurat de o capsula fibroasa, inelul fibros. Aceasta structura este tinuta fixa la locul ei printr-un ligament foarte puternic, ligamentul anterior longitudinal (care este localizat anterior coloanei corpurilor vertebrale) si de ligamentul longitudinal posterior (localizat posterior de corpurile vertebrale). Pe langa aceste doua ligamente, structurile sunt tinute fixe si prin muschii paravertebrali.

Frecventa de aparitie a acestei afectiuni este relativ crescuta, variind intre 1- 10% din populatia adulta. Cel mai afectat grup este cel cu varsta intre 25- 45 de ani.

Cauze si factori de risc

O hernie de disc, de obicei, este cauzata de uzura si ruperea discului (de asemenea, numit degenerare de disc). Pe masura ce imbatranim, discuri noastre vertebrale pierd o parte din lichidul care le ajuta sa isi mentina flexibilitatea. O hernie de disc, de asemenea, poate rezulta din leziuni la nivelul coloanei vertebrale, care pot provoca rupturi sau fisuri mici in stratul exterior (spatiul inelar sau capsula) al discului. Materialul din interiorul discului (nucleul), poate fi fortat sa iasa prin rupturi sau fisuri in capsula, ceea ce face discul sa se umfle, sparga sau sa se fragmenteze.

Hernia poate sa apara la orice nivel al discurilor intervertebrale, insa cele mai frecvente doua localizari sunt reprezentate de discurile lombare si cele cervicale. Hernia discala lombara este cea care determina majoritatea durerilor cronice de spate (lumbago) precum si dureri care iradiaza in membrul inferior (sciatica). Hernia lombara este mult mai frecventa decat cea cervicala, si apare in special la nivelul L5- S1. Se pare ca in aceasta zona ligamentele sunt mai putin rezistente si mult mai subtiri.

Diagnostic si tratament

Tratamentul conservator - evitarea, in principal a pozitiilor dureroase, urmarea unui exercitiu planificat si medicamente de durere amelioreaza simptomele in noua din 10 persoane cu o hernie de disc. Multi oameni isi imbunatatesc starea intr-o l...