Abraziuni


General sau altele | - Altele | Abraziuni (Disease)


De asemenea, numita o julitura, abraziunea este o rana pe suprafata pielii, care este cauzata de zgâriere sau frecare. O abraziune sau excoriatia este o indepartare a stratului superior al pielii, ca urmare a fortei de frecare aplicata.

Cauze si factori de risc

În dermatologie, o abraziune este o rana cauzata de daune superficiale la nivelul pielii, nu mai adânc decât epiderma. Acesta este mai putin severa decât o sfâsiere, si sângerare, daca este prezent, este minima. Abraziunile usoare, de asemenea, cunoscut sub numele de zgârieturi, nu cicatrizeaza sau sângereaza, dar escoriatiile profunde pot duce la formarea de tesut cicatricial. O abraziune mai traumatizanta prin care se indeparteaza toate straturile de piele se numeste o smulgere.

Leziunile abrazionale apar cel mai frecvent atunci cand pielea expusa vine în contact cu o suprafata aspra, provocând o slefuire sau frecare la distan?a a straturilor superioare ale epidermei.

Abraziunea este, de asemenea, pierderea structurii dintelui prin fortele mecanice ale unui element de extraneitate, sau este indepartarea smaltului dentar, de multe ori însotita de eroziuna dentinei (stratul de sub smalt) si cementului (tesutul osos, care acopera radacina dintelui), de obicei, prin periaj prea puternic. Zonele cu escoriatii sunt adesea sensibile la alimente sau bauturi reci sau calde, si pot fi necesare o pasta de dinti desensibilizanta si / sau de protectie, cu un agent de legare sau de umplere.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul implica modificarea igienaei orala, restaurarrea cariilor si pentru abraziune severa, care implica pulpa dintelui, tratamentul de canal poate fi necesar. Tratamentul include curatarea abraziuniii si eliminarea mizeriei, si antibiotic de actualitate aplicat pentru a preveni infectia si pentru a mentine rana umeda.

...